KBC Split: predstavljeni rezultati Programa 72 sata i otvoreni novi bolnički odjeli

Zagreb, 22. listopad 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga dr.med.dent. posjetio je u četvrtak s pomoćnikom za stacionarnu zdravstvenu zaštitu i inspekcijske poslove doc. Draganom Korolijom Marinićem Klinički bolnički centar Split.

 

Tamo su svečano otvorili bolničke odjele za brahiradioterapiju, dječju i adolescentnu psihijatriju, kao i renovirani odjel za humanu reprodukciju.

Dr. Jelena Viculin, specijalist onkologije i Martina Jurko, viša medicinska sestra, najmlađa doktorica i najmlađa sestra, svečano su prerezale vrpcu na onkologiji, gdje je pušten u rad novi uređaj za brahiterapiju.

„Sretan sam što danas u Splitu imamo priliku vidjeti da reforma zdravstva koju provodi Ministarstvo zdravlja ima konkretne koristi za naše pacijente. Usluga je sve kvalitetnija i dostupnija, i to je vidljivo u cijelom sustavu. Posebno sam sretan kad vidim da smo pomogli u obnovi KBC Splita, koji je godinama bio zanemarivan. Kupovinom novog uređaja za brahiterapiju, Ministarstvo zdravlja omogućiti će kvalitetu liječenja. No, ništa manje važno nije da obnovom kapaciteta KBC Splita pacijentima omogućavamo liječenje blizu njihovih domova i u ovom dijelu naše Hrvatske“ izjavio je u Splitu ministar Varga. „Splitska bolnica će nam biti prioritet i kroz sljedeće četiri godine mandata. Ovaj grad i županija to zaslužuju“, naglasio je ministar Varga.

Ministar Varga podsjetio je kako je Ministarstvo zdravlja osiguralo i pola milijuna kuna za sanaciju Zavoda za neurokirurgiju nakon požara, a Ministarstvo je financijski potpomoglo i uređenje odjela za dječju i adolescentsku psihijatriju, kao i renoviranje odjela za humanu reprodukciju.

Doc. Korolija-Marinić predstavio je u splitskom KBC-u dosadašnje rezultate programa 72 sata, fokusiranog  početak liječenja bolesnika s rakom dojke, debelog crijeva i rakom glave i vrata, unutar 72 sata od postavljanja dijagnoze bolesti. Provedbom „Programa 72 sata“, osigurana je dostupnost svih modaliteta skrbi (ne samo na jednoj lokaciji) i optimalan modalitet skrbi za svakog bolesnika unutar prihvatljivog vremenskog perioda, pojasnio je doc. Korolija-Marinić. Temeljem početnih iskustava iz pilot projekta očekujemo da će se uvođenjem i evaluacijom strukturiranih programa povećanja dostupnosti liječenja učiniti pozitivni pomaci u liječenju malignih bolesti u Hrvatskoj.

Od travnja do listopada ove godine, u program je uključeno i obrađeno  1206 pacijenata, a cilj programa je povećati dostupnost i brzinu zdravstvene usluge za pacijente oboljele od maligne bolesti.

U KBC Splitu je u program 72 sata od početka provedbe u srpnju ove godine uključeno devedeset pacijenata, s rakom dojke, debelog crijeva, rakom glave i vrata, urogenitalnim tumorima i drugim.

„Iznimno sam zadovoljan rezultatima provedbe programa 72 sata u KBC Split. Uz institucionalnu podršku liječenju, najveća vrijednost programa je ljudski pristup. Onkološki pacijenti sad od postavljanja dijagnoze više nisu prepušteni sami sebi, već imaju stručno medicinsko vodstvo“ rekao je doc.Korolija-Marinić.

„Kupovinom novog uređaja za brahiterapiju vrijednog 2,4 milijuna kuna za KBC Split, Ministarstvo zdravlja je dokazalo da razumije potrebe pacijenata i potrebu ulaganja u zdravlje građana Republike Hrvatske“, izjavio je okupljenima prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju.

Profesor Vrdoljak zahvalio je ministru zdravlja prim. Vargi i pomoćniku doc. Koroliji Mariniću što su osigurali nastavak i kontinuitet liječenja pacijenata na splitskoj Klinici za onkologiju i radioterapiju, jednoj od najuspješnijih u svijetu u liječenju raka vrata maternice.

Kroz provedbu Programa 72 sata od početka provedbe u travnju ove godine, klinički bolnički centri obradili su 1206 pacijenata. Od toga, u KBC Zagreb 167 pacijenata u roku 72 sata, 624 pacijenta u KBC Sestre milosrdnice, devedeset u KBC Split, 244 u KBC Rijeka i 81 pacijent u KBC Osijek.

Ministar zdravlja posjetio je sa suradnicima i udrugu Sanus, koja se bavi dobrotvornim radom usmjerenim na podršku i informiranje roditelja i poboljšanje kvalitete liječenja djece oboljele od malignih bolesti. Ministarstvo zdravlja već godinama financijski podržava rad udruge i surađuje s udrugom na poboljšanju uvjeta liječenja oboljele djece. Ministra i suradnike dočekala je predsjednica udruge Božena Anić, koja ih je izvijestila o novostima u radu udruge i suradnji sa zdravstvenim ustanovama.



Pisane vijesti | Projekti i programi