Ministar zdravlja pustio u rad osam novih respiratora u KBC Rijeka

Rijeka, 30. listopad 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga dr.med.dent. posjetio je Klinički bolnički centar Rijeka, lokalitet Sušak gdje je na Kliničkom zavodu za anesteziologiju i intenzivno liječenje prisustvovao puštanju u rad osam novih respiratora.

Ministra su dočekali sanacijski upravitelj, prof. dr. sc. Davor Štimac, predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje doc. dr. sc. Alen Protić, zamjenik gradonačelnika grada Rijeke g. Marko Filipović te zamjenica župana Primorsko-goranske županije gđa. Marina Medarić.

Ministar Varga izjavio je kako će novi respiratori i kreveti pridonijeti boljem i sigurnijem liječenju pacijenata KBC Rijeka, a time i kvalitetnijim radnim uvjetima za zaposlenike bolnice. „KBC Rijeka iznimno je važna bolnica za cijeli kvarnerski kraj, za grad Rijeku i cijelu županiju, i nastavit ćemo s ulaganjima u opremu i infrastrukturu“, rekao je ministar Varga.

Ministarstvo zdravlja osiguralo novac za respiratore

Nabavku respiratora financiralo je Ministarstvo zdravlja ukupnim iznosom od 1.350.000,00 kuna u sklopu obnove kapitalne opreme Jedinica intenzivnih liječenja KBC-a Rijeka. Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje dobila je četiri respiratora, Jedinica intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju dobila je dva respiratora i odjel intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju dobio je dva respiratora.

Radi se o respiratorima najnovije generacije opremljenim suvremenom tehnologijom (radiofrekventna identifikacija ili RFID tehnologija) koja omogućuje integraciju kliničkih protokola za higijenu u sam uređaj. Četiri respiratora predviđena za Kliniku za anesteziologiju i intenzivno liječenje zamijenit će i nadomjestiti starije, dotrajale respiratore, a isto vrijedi i za dva respiratora koja su osigurana za Kliniku za neurologiju. Dva respiratora predviđena za odjel intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju, namijenjeni su mehaničkoj ventilaciji novorođenčadi, djece i odraslih osoba, a trebala bi također zamijeniti dosadašnju dotrajalu opremu.

Navedeni respiratori su neizostavni element u liječenju intenzivnih bolesnika, a 8 novih respiratora će značajno unaprijediti liječenje istih. Osim visoke kvalitete liječenja bolesnika, dat će se značajan doprinos poboljšanju uvjeta rada i zadovoljstva osoblja u Jedinicama intenzivnog liječenja. Navedenom isporukom nastavlja se kontinuirano ulaganje u kapitalnu u opremu KBC-Rijeka i Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje što za cilj ima veću sigurnost bolesnika i kraći boravak u bolnici.

Napominjemo kako je 29. lipnja 2015. Ministarstvo zdravlja isporučilo 6 anestezioloških aparata na Kliniku za anesteziologiju i intenzivno liječenje ukupne vrijednosti 2.092.500,00 kuna, a pri kraju je natječaj za nabavku 10 specijalnih kreveta za Jedinice intenzivnog liječenja.

Vrpcu su svečano prerezali najmlađa medicinska sestra Klinike Sanja Lojpur, bacc.med. techn. i najmlađi liječnik Danijel Knežević, dr.med.

U KBC stigao i novi ultrazvučni uređaj

Prof. dr.sc. Goran Palčevski je izvijestio o zaprimljenom kardiološkom ultrazvučnom uređaju financiranom od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode prema Odluci Vlade Republike Hrvatske. Navedeni uređaj je vrhunske tehnologije sa svim mogućnostima koje današnja znanost može ponuditi. Sonde za pregled su prilagođene za pregledavanje dječjeg srca i glave od najranijeg fetalnog doba pa sve do adolescencije. Također će biti mogućnost prikaza najtežih srčanih grešaka u 3D tehnologiji. Uz aparat je stigla i sonda za transezofagealni UTZ srca kojim će se moć razjasniti najsitniji detalji u najkompliciranijim prirođenim srčanim greškama. Vrijednost aparata i dodatnih sondi iznosi oko milijun i pol kuna.

Ministar zdravlja sa suradnicima i domaćini obišli su i lokaciju novog gradilišta na kojem će biti izgrađeni novi odjeli ginekologije i pedijatrije, gdje je ministar izrazio zadovoljstvo dosad učinjenim.



Pisane vijesti | Investicije