Obilježen deseti Dan mimoza

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka i u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar te s udrugom Zdravka, u subotu, 21. siječnja, na Cvjetnom trgu je održan 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedno od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. U 2015. godini u Hrvatskoj je od ove zloćudne bolesti umrlo 111 žena, tj. jedna žena gotovo svaki treći dan. Upravo ovakve brojke razlog su za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.
Iz Ministarstva zdravstva su na obilježavanju prisustvovali državni tajnik Tomislav Dulibić kao izaslanik predsjednika Vlade RH te pomoćnice ministra zdravstva Vera Katalinić Janković i Delfa Radić Krišto.
Danas se sa sigurnošću zna da je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Najčešći i najopasniji tipovi HPV-a u našoj su sredini tipovi 16 i 18 koje nazivamo virusima visokog rizika. U borbi protiv raka vrata maternice razlikujemo primarnu i sekundarnu prevenciju. Smatra se da je oko 60 % spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom i da je adolescentna dob najkritičniji period za zarazu. Upravo zbog toga važno je mlade ljude informirati i educirati o odgovornom spolnom ponašanju. U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima prvih razreda srednje škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a.
Važno je napomenuti i kako Grad Zagreb od 2008. godine edukacijom roditelja i učenika provodi projekt prevencije infekcije HPV-om.
10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade RH te počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Pisane vijesti