16. Europski zdravstveni kongres: Hrvatska je primjer dobre prakse u brojnim područjima zdravstva

Na 16. Europskom zdravstvenom kongresu koji se održava od 12. do 13. listopada u Münchenu sudjelovao je i  ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, a uz izaslanstvo iz Hrvatske,  kongresu su nazočili i  generalni konzul Petar Uzorinac i konzul za gospodarstvo Mladen Nimac. 

Kongres je okupio više od tisuću sudionika, uključujući vladine dužnosnike, stručnjake iz područja zdravstva, ravnatelje bolnica i druge predstavnike zdravstvenog sektora, a uz bavarsku ministricu zdravstva gđu Melanie Huml, pozdravni govor prilikom otvaranja Kongresa održao je i ministar Kujundžić.

U tonu glavne teme Kongresa 'Formiranje sustava zdravstvene zaštite na ravnopravan i održiv način', ministar Kujundžić u svojoj je prezentaciji o hrvatskom zdravstvenom sustavu istaknuo dugu tradiciju u području farmacije i medicine u Republici Hrvatskoj, koja se, među ostalim, može pohvaliti otvaranjem prve ljekarne još 1271. godine u Trogiru, 135 godina akademske djelatnosti u farmaciji i 55 godina u medicinskoj biokemiji Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta u Zagrebu, stogodišnjim radom Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kao i devedesetom godišnjicom Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. Uz navedeno, osobiti interes na Kongresu iskazan je u području hrvatske transplantacijske stručnosti, u kojoj smo među prvima u svijetu.
Jedna od glavnih tema Kongresa bila je digitalizacija i korištenje novih tehnologija u zdravstvu u sklopu koje je prezentiran sustav e-zdravstva u Republici Hrvatskoj. Na Kongresu je istaknuto kako digitalizacija primjenom telemedicinskih aplikacija, kao i modeli administracije velikih podataka mogu donijeti veliku dodanu vrijednost u sektoru medicine. Iz niza susreta valja izdvojiti sastanak s g. Ulfom Finkom, senatorom i organizatorom kongresa.

Ministar Kujundžić je također sudjelovao u otvorenom razgovoru s predsjednikom uprave Joachimom Boveletom i medicinskim direktorom Johannesom Brachmannom iz REGIOMED-KLINIKEN GmBH, te su  svi zainteresirani mogli postaviti pitanja. Moderator razgovora bio je  prof. dr. sc. Dragan Primorac.
REGIOMED KLINIKEN je jedan od najvećih lanaca bolnica u Njemačkoj i obuhvaća konzorcij koji okuplja četiri bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu, Sonnebergu te devet medicinskih centara na čak 11 lokacija. REGIOMED KLINIKEN je u 2014. godini zapošljavao 4.600 ljudi, a njihovi liječnici godišnje obave oko 20 tisuća operacija i oko 40 tisuća nekirurških zahvata na čak 49 odjela.

Tema ovog dijela Kongresa bila je suradnja REGIOMED KLINIKEN i Medicinskog fakulteta u Splitu. Radi se o iznimno važnom i jedinstvenom konceptu integriranih studija na europskoj razini.
Predstavnici Regiomed-Kliniken naveli su kako su tražili partnera i u drugim državama, primjerice SAD-u, Izraelu, Mađarskoj i još nekim zemljama, no Split je bio najbolji izbor jer  iako je  sveučilište  još mlado, ima vrhunske rezultate.
Kroz ovu jedinstvenu suradnju svake godine 30-40 studenata iz Bavarske upisuje Medicinski fakultet u Splitu gdje kroz prve tri godine studiranja odsluša i polaže pretklinički dio, dok je klinički dio kombinacija edukacije u kliničkim bolnicama u Splitu i Coburgu.
Predstavnici Regiomed-Kliniken uvjereni su da će mladi Bavarci dobiti izvrsnu edukaciju, a splitsko sveučilište dobiti izvrsne, visoko motivirane studente.

Model koji se ovom suradnjom promovira je jedinstven i inovativan, čak i na razini EU, te demonstrira snagu i sposobnost hrvatskih zdravstvenih i obrazovnih institucija u konkretnom slučaju Sveučilišta u Splitu. Osim toga, ovim modelom otvaraju se mogućnosti našim kliničarima za razmjenu iskustava s njemačkim kolegama kao i zajedničko sudjelovanje u edukacijskim procesima te natjecanju za najatraktivnije projekte EU.
Osim što je ovaj Kongres bio iznimna prilika za predstavljanje Republike Hrvatske kroz primjere dobre prakse, on je i iznimno važna platforma za razmjenu znanja i iskustava. Hrvatska u sektoru zdravstva još nije iskoristila sve svoje potencijale, prostora za napredak je puno, na primjer u sektoru zdravstvenog turizma, te je ovaj Kongres bio prilika za razmjenu ideja i transfer znanja među ključnim dionicima zdravstvenog sektora.

Fotografije snimio:  Klaus D.Wolf

Pisane vijesti