Naslovnica >
O Ministarstvu >
Djelokrug >
Javnozdravstvena zaštita >
Hrana >
Prehrambeni aditivi, enzimi i arome >
Prehrambeni aditivi, enzimi i arome
Prehrambeni aditivi, prehrambene arome i prehrambeni enzimi poznati su kao „Food Improvoment Agents“ tvari su koje se koriste za poboljšanje određenih svojstava hrane.
ZAKONODAVSTVO:
Zakon o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima (
Narodne novine br. 39/2013
i
114/18
)
Uredba (EZ) br. 1333/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 2008. o prehrambenim aditivima
(konsolidirani tekst)
Uredba (EZ) br. 1334/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 2008. o aromama i nekim sastojcima hrane s osobinama aroma za upotrebu u i na hrani, te o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1601/91, uredbi (EZ) br. 2232/96 i (EZ) br. 110/2008 te Direktive 2000/13/EZ
(konsolidirani tekst)
Uredba (EZ) br. 2065/2003 Europskog parlamenta i Vijeća od 10. studenoga 2003. o aromama dima koje se uporabljuju ili su namijenjene za uporabu u ili na hrani
(konsolidirani tekst)
Provedbena uredba Komisije (EU) br. 1321/2013 оd 10. prosinca 2013. o utvrđivanju popisa odobrenih primarnih proizvoda aroma dima za uporabu kao takvih u ili na hrani i/ili za proizvodnju deriviranih aroma dima na razini Unije
Uredba (EZ) br. 1332/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 2008. o prehrambenim enzimima i o izmjeni Direktive Vijeća 83/417/EEZ, Uredbe Vijeća (EZ) 1493/1999, Direktive 2000/13/EZ, Direktive Vijeća 2001/112/EZ i Uredbe (EZ) br. 258/97
(konsolidirani tekst)
VODIČI:
Guidance notes on the classification of food extracts with colouring properties
Guidance document describing the food categories in Part E of Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 on Food Additives
Guidance document on criteria for categorisation of food enzymes
Korisni EU linkovi:
FOOD IMPROVEMENT AGENTS
DATABASE ON FOOD ADDITIVES
DATABASE ON FOOD FLAVOURINGS