Obilježen Svjetski dan sigurnosti pacijenta

U povodu Svjetskog dana sigurnosti pacijenta 17. rujna, Ministarstvo zdravstva organiziralo je prigodnu tribinu u Školi narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“.
 


Obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti pacijenta usmjereno je na jačanje svijesti o zajedničkom doprinosu sigurnosti pacijenta, a ove godine predstavljen je i  prijedlog Nacionalnog programa za sigurnost pacijenta, s ciljem unapređenja standarda i prakse koji će smanjiti broj neželjenih događaja, poput pogrešaka u liječenju ili učestalosti infekcija.
Smanjenje neželjenih događaja na minimalne vrijednosti prije svega donosi korist pacijentima, ali i zdravstvenom sustavu kroz smanjenje troškova zdravstvenog proračuna. Poboljšanje sigurnosti pacijenta podrazumijeva sudjelovanje i edukaciju svih kako bi se spriječili neželjeni događaji, sprečavanje i kontrolu bolničkih infekcija, te unapređenje dobre prakse u primjeni standarda.
Na tribini, popraćenoj od strane hrvatskih medija, sudjelovali su predsjednik Povjerenstva za izradu Nacionalnog programa za sigurnost pacijenta i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. dr. Željko Plazonić, zamjenica predsjednika Povjerenstva i pomoćnica ravnatelja Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi prof.dr.sc. Jasna Mesarić, dopredsjednica Hrvatske liječničke komore Ada Barić, g.Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu i brojni  stručnjaci.

Pisane vijesti