Izvješće Svjetskog gospodarskog foruma: od 12 analiziranih stupova konkurentnosti, Hrvatska najbolje rezultate ima u području zdravstva

Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je rezultate „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019.“. Ovim istraživanjem obuhvaćeno je  94% svjetske populacije, odnosno uključeno je 140 zemalja.

Za ukupni rang identificiraju se  prednosti i nedostaci svake pojedine ekonomije te  prati napredak u područjima koja utječu na  svakodnevni život. Metodologija se temelji na analizi 12 stupova konkurentnosti: institucije, infrastruktura, primjena ICT-a, makroekonomska stabilnost, zdravlje, obrazovanje i vještine, tržište proizvoda, tržište rada, financijski sustav, veličina tržišta, poslovna dinamika i kapacitet za inovacije.
U ovogodišnjem Izvješću Hrvatska se po ukupnom rangu nalazi na 68. mjestu među 140 gospodarstava svijeta. No, gledano po pojedinačnim stupovima konkurentnosti, na ljestvici globalne konkurentnosti Hrvatska je najbolje pozicionirana po infrastrukturi (36.) i zdravstvu  (51.)
Novom metodologijom se mjeri i udaljenost zemlje od „idealnog stanja“ ocjenom od 0 do 100 (100 je idealno). Kada se gleda udaljenost od idealnog stanja Hrvatska je najbolja u području zdravstva (86 od 100), te infrastrukturi (77 od 100).

Izvor: Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019.
 

Stranica