U Ministarstvu zdravstva održani sastanci na temu mogućnosti financiranja projekata zdravstvenog turizma

Pomoćnik ministra Dr. Mate Car, PhD, održao je drugi sastanak  sa županima, zamjenicima župana te njihovim predstavnicima na temu potencijalnih financijskih izvora i mogućnosti financiranja projekata zdravstvenog turizma.
 

Također su na sastanku sudjelovali predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, državni tajnik gosp. Velimir Žunac , pomoćnica ministrice gđa. Ana Odak, te načelnica Sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata gđa. Marija Rajaković, koji su prisutne upoznali s trenutnim mogućnostima financiranja projekata zdravstvenog turizma i planovima za programsko razdoblje 2021. – 2027.  uz navođenje  potencijalnih „post 2020“ izvora financiranja za ulaganja u zdravstveni turizam.
Nakon sastanka sa županima,  održan je sastanak s ravnateljima specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta i svim zainteresiranim dionicima razvoja zdravstvenog turizma, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, predstavnicima Hrvatske gospodarske komore - Zajednice zdravstvenog turizma, Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, te privatnim poduzetnicima koji  participiraju u bilo kojem od oblika zdravstvenog turizma. Sudionicima sastanka predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU održali su prezentaciju Zdravstveni turizam s posebnim naglaskom na ulaganja u zdravstveni turizam iz EU fondova 2014. – 2020. u EU i Hrvatskoj s primjerima ulaganja u zdravstveni turizam iz EU fondova u razdoblju 2007. – 2013. Predstavljena je mogućnost financiranja projekata iz zdravstvenog sektora putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) u okviru tzv. Junckerovog plana. Također su prezentirani politički ciljevi post 2020 Kohezijske politike sukladno nacrtu EU regulative i mogućnosti financiranja zdravstvenog turizma u programskom razdoblju 2021. – 2027. Odluka o ulaganju u ovo područje biti će definirana u okviru izrade Nacionalne razvojne strategije, tj. putem prepoznavanja relativne važnosti zdravstvenog u odnosu na druga prioritetna područja ulaganja.
 

Pisane vijesti