Svečano otvoren Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“

U Zagrebu, 28. siječnja 2019. godine svečano je otvoren Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“. 

Ravnatelj bolnice Mladen Bušić istaknuo je kako je WHO prepoznao napore Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh u provedbi projekta ranog otkrivanja ambliopije ili slabovidnosti u četverogodišnje djece.
"To predstavlja vrh naših napora u zadnjem desetljeću, kada smo prvo na razini Zagreba krenuli s projektom 'Ambliopija u četverogodišnje djece', koji je 2015. Ministarstvo zdravstva podiglo na nacionalnu razinu u obliku Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. Dobili smo i Nacionalni registar oboljelih te Nacionalni dan ambliopije i po tome smo jedini u svijetu, dok screening na ambliopiju ima svega desetak zemalja u svijetu", rekao je Bušić.
Dosadašnjom provedbom programa, u sklopu kojeg se djecu poziva na oftalmološke preglede, utvrđeno je kako u Hrvatskoj ima oko osam posto slabovidne djece, a cilj je izliječiti slabovidnost do polaska u prvi razred osnovne škole.
Također, uz sinergiju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva osmišljen je i uspostavljen Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti.
Suradni centar otvorila je predstavnica Regionalnog ureda WHO-a za Europu Donna Zilstroff, a svečanosti je prisustvovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je izrazio ponos na postignuće KB-a Sveti Duh jer postati jednim od devet suradnih centara WHO-a veliki je uspjeh te bolnice.
Novoizgrađenu zgradu u krugu bolnice, u kojoj će biti smještene patologija, citologija, kardiologija, gastroenterologija, oftalmologija i ortopedija otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Stranica