Suradnja u području hitne medicine između RH i BiH

U Ministarstvu zdravstva održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o suradnji u području hitne medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, te Ugovora o suradnji u području hitne medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

U cilju promicanja suradnje, na temelju načela jednakosti, uzajamnosti i obostrane koristi, sukladno Memorandumu o suradnji u području zdravstva, potpisanog 27. prosinca 2011. godine u Zagrebu između Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, Sporazumom koji se potpisuje 05. lipnja 2019. utvrđuju se način i uvjeti međusobne suradnje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u području hitnog medicinskog zbrinjavanja državljana Republike Hrvatske.
Hitno medicinsko zbrinjavanje odnosi se na državljane Republike Hrvatske s područja djelovanja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, a kojima je zbog bolesti, stradanja ili ozljede neposredno ugrožen život, pojedini organ ili dijelovi tijela odnosno kod kojih bi u kratkom vremenu moglo doći do životne ugroženosti.
"Diljem Hrvatske bolnice su od pacijenata udaljene mahom do jedan sat, a spletom povijesnih okolnosti i granice koja tamo postoji pacijenti doline Neretve su u neravnopravnom položaju kad se radi o iznimno teškim slučajevima, politraumi, pri infarktu i moždanom udaru. Ovim sporazumom dovedeni su u ravnopravni položaj s drugim građanima Hrvatske", izjavio je ministar Kujundžić.
Sukladno tom Sporazumu o suradnji u području hitne medicine Ugovorom između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske  i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i kroz Protokol prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata pobliže se utvrđuju uvjeti za pružanje zdravstvenih usluga hitnog medicinskog zbrinjavanja državljana Republike Hrvatske u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.
Sveučilišna klinička bolnica Mostar će osiguravati zbrinjavanje životno ugroženih bolesnika svih dobnih skupina, kroz 24 sata dnevno. Protokol prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar utvrdio je Hrvatski zavod za hitnu medicinu kojim su definirane medicinske indikacije i kontraindikacije za prijevoz u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.
Sporazum o suradnji u području hitne medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine potpisali su prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva RH i  doc. dr. Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva BiH.
Ugovor o suradnji u području hitne medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potpisali su prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva RH i prof. dr. sc.Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Stranica