Državni tajnik prim. Plazonić sudjelovao na Forumu o „srebrnoj ekonomiji“

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. Željko Plazonić, dr.med. sudjelovao je na Forumu na visokoj razini o „srebrnoj ekonomiji“ (High Level Forum on Silver Economy) koji se, u organizaciji finskog predsjedništva Vijećem EU, održao 9. i 10. srpnja 2019. godine u Helsinkiju.

Glavna tema sastanka bio je  problem progresivnog starenja stanovništva u zemljama Europske unije, s ciljem zajedničkog pronalaženja inovativnih rješenja u svrhu ublažavanja stope starenja stanovništva, kao i poticanje zdravog i aktivnog starenja. 

Zdravo starenje znači optimiziranje mogućnosti za fizičko, socijalno i mentalno zdravlje kako bi se starijim osobama omogućilo da se aktivno uključe u društvo bez diskriminacije i da uživaju neovisnu i dobru kvalitetu života. To znači holistički pristup, uzimajući u obzir različite aspekte života koji igraju značajnu ulogu.

Danas većina ljudi živi dulje, dok je značajan dio svjetske populacije starije stanovništvo. Trenutno, Europa ima najveći postotak stanovništva starijeg od 60 godina, što je oko 25 posto stanovništva. Republika Hrvatska pripada zemljama s visokom stopom starijeg stanovništva, s postotkom od 41,5 posto populacije preko 50 godina i 19,8 posto populacije starije od 65 godina.

Takve demografske promjene imaju veliki utjecaj na održivi razvoj, zbog čega aspekt starenja treba biti dio svih politika u skladu s UN – ovim ciljem održivog razvoj 3 za 2030. godinu kako bi se osigurali zdravi život i dobrobiti za sve dobne skupine. Nadodano je kako samo starenje mijenja zdravstvene ishode, a time i zdravstvene potrebe stanovništva.

Državni tajnik prim. Plazonić održao je govor na sjednici posvećenoj pokretanju akcije za desetljeće zdravog starenja (Launching Action for the Decade of Healthy Ageing) te sudionike upoznao s vizijom RH vezano uz ovu temu.

S obzirom da je tema „zdravog starenja“ uvrštena među prioritete Republike Hrvatske tijekom našeg predsjedanja EU u prvoj polovici 2020. godine, Hrvatska snažno podupire koncept „srebrne ekonomije“.

U radu foruma sudjelovao je i doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

 

 



Stranica