Obilježen Nacionalni dan ambliopije

Zagreb, 12. rujna 2019. – U Ministarstvu zdravstva danas je svečano obilježen četvrti po redu Nacionalni dan ambliopije (NaDa) te je ujedno predstavljena provedba Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti za 2019. godinu.

Događanje se odvilo pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović te ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića i gradonačelnika grada Zagreba g. Milana Bandića.

Od 1. siječnja 2019. godine Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti provodi se pozivanjem četverogodišnjaka pozivom na kućnu adresu na probirni preventivni pregled u ugovornim zdravstvenim ustanovama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s točno naznačenim vremenom i mjestom održavanja preventivnog pregleda. 

Prema prvim rezultatima Programa temeljem zapisa u Registru, koje je predstavila nacionalna koordinatorica NPROS-a Vesna Štefančić, u periodu od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2019., odaziv na preventivne preglede bio je oko 50 posto (točnije 48,02 posto). 78 posto pregledane djece imalo je uredan nalaz, 20 posto  upućeno je na daljnju obradu, a 2 posto je bilo nesuradljivo. Navedeni podatci potvrđuju rezultate projekta „Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba”, kojim se dokazala visoka prevalencija ambliopije u Republici Hrvatskoj od 8 posto. Što se tiče stope odaziva po županijama najveći broj odazvanih je u Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
 
Ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić naglasio je važnost oftalmološkog pregleda vida s navršene četiri godine za svu djecu Hrvatske te istaknuo kako prikazani podatci dokazuju kako je ovakav preventivni program za djecu uistinu potreban, dok je doc. Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske rekao kako su objavljeni rezultati za prvih šest mjeseci impresivni.
 
„Zahvaljujući ovom Nacionalnom programu nalazimo se među deset zemalja koje pružaju najveću razinu oftalmološke skrbi u svijetu“, naglasio je predsjednik Povjerenstva za provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti prof. Mladen Bušić.  
 
Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, od mjeseca rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba provodila je najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju  pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”. Upravo rezultati tog skrininga bili su poticaj da se provede Nacionalni program vezan uz ambliopiju, istaknula je potpredsjednica gradske skupštine te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina.   
 
Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, dok je u siječnju 2016. godine ministar zdravstva donio odluku o uspostavi Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti te je Hrvatski sabor na sjednici 20. lipnja 2016. donio odluku o proglašenju Nacionalnog dana ambliopije.

Vrhunac aktivnosti borbe protiv ambliopije predstavlja uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu resornog Ministarstva zdravstva i ministra zdravstva prof. Milana Kujundžića, na temelju uspješne suradnje između Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice ”Sveti Duh” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Započevši s probnim radom 1. lipnja 2017. godine, postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu.

Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti najmlađi je od preventivnih programa (u koje spadaju još: Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva, Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja) i najbolje je strukturiran program jer je jedini koji prati provođenje programa u realnom vremenu što je omogućio Registar. S odazivom od nešto manje od 50 posto u prvoj godini provođenja ujedno je i program s drugim najboljim odazivom Na ovim rezultatima treba čestitati kao prvo roditeljima koji su se sa svojom djecom odazvali ovako važnom pozivu, a naravno i svim zdravstvenim radnicima koji su doprinijeli provedbi Programa.

Stranica