Svjetski dan nepušenja 31. svibnja: Od posljedica pušenja u Hrvatskoj godišnje umre više od devet tisuća ljudi

ZAGREB, 30. svibnja - Svaka treća odrasla osoba u Hrvatskoj je pušač, a devet tisuća ih godišnje umire od posljedica pušenja, upozorio je ministar zdravlja Rajko Ostojić na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u povodu Svjetskog dana nepušenja koji se obilježava 31. svibnja.

Zabrinjavajućom smatra činjenicu da u Hrvatskoj u prvom razredu srednje škole puši svako peto dijete. Budući da je pušenje izbježiv rizični čimbenik za zdravlje, ministar drži neophodnim uvođenje zdravstvenog odgoja u škole kako bi se djecu educiralo o štetnim navikama i posljedicama tih navika. Upozorio je i da pušenje povećava rizik za više od tridesetak bolesti, od kojih su najučestaliji rak pluća i bronha.

Voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti Verica Kralj navela je kako podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da oko šest milijuna ljudi godišnje umire od posljedica pušenja, a 600 tisuća umire od posljedica pasivnog pušenja.

Podsjetila je da se u Hrvatskoj već devet godina provode preventivne aktivnosti te izdvojila inicijativu Ministarstva zdravlja za osnivanjem Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja. Ono će imati zadaću pratiti pojavnost pušenja, predlagati mjere za smanjenje štetnog utjecaja pušenja, programe odvikavanja, osmišljavati edukativne materijale i
pratiti  međunarodnu legislativu.

Ove godine kampanja Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana nepušenja, pod sloganom "Zaustavimo štetan utjecaj duhanske industrije" usmjerena je na jačanje provedbe Konvencije o nadzoru nad duhanom Svjetske zdravstvene organizacije koja u preambuli ističe važnost sprečavanja uplitanja duhanske industrije u javnozdravstvenu politiku koju duhanska industrija provodi na razne načine, od sponzoriranja događaja do izdvajanja velikih svota novaca za dobrotvorne akcija.



Vijesti iz medija