Hrvatski dan moždanog udara 21. lipnja: moždani udar jedan je od glavnim uzroka smrtnosti

ZAGREB, 21. lipnja – Hrvatski dan moždanog udara 21. lipnja, obilježava se kako bi se ukazalo na  opasnost od tog, jednog od vodećih uzroka smrtnosti i pobola u našoj zemlji, kao i zbog činjenice da je većina faktora rizika koji dovode do moždanog udara moguće spriječiti.

Moždani udar  jedan je od prioritetnih javnozdravstvenih  problema u Hrvatskoj i nalazi se na  drugom mjesto kao uzrok smrti. Tako je u 2010. od posljedica moždanog udara umrlo  5.115 muškaraca ili njih 12,5 posto, te 4 404 žene, odnosno 16,7 posto žena među ukupno umrlima.

Moždani udar je iznenadni poremećaj cirkulacije u mozgu koji dovodi do nedovoljne opskrbe kisikom i hranjivim tvarima određenih dijelova mozga.

U 85 posto slučajeva moždani udar  posljedica je ugruška koji onemogućuje protok krvi u određene dijelove mozga (ishemijski moždani udar), ostali slučajevi uzrokovani su puknućem krvne žile u mozgu (hemoragijski moždani udar).

Osobe koje su najčešće izložene moždanom udaru su pušači, dijabetičari,  imaju povišeni krvni tlak i povišene masnoće u krvi. Također, u faktore rizika ubrajaju se pretilost, nedovoljna tjelesna aktivnost, prekomjerno konzumiranje alkohola i stres.

U svijetu svakih 6 sekundi jedna osoba umre od moždanog udara. Moždani udar na drugom je mjestu vodećih uzroka smrtnosti u dobi iznad 60 godina, a peti vodeći uzrok u dobi 15-59 godina.

Najčešći simptomi moždanog udara su:

 

  • utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke, noge ili cijele polovice tijela

  • poremećaji govora koji se mogu očitovati nerazumljivim, otežanim govorom ili potpuna nemogućnošću govora

  • iznenadno zamagljenje vidnog polja u cijelosti ili djelomično i/ili gubitak vida najćešće na jednom oku

  • iznenadna jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka

  • omaglice, vrtoglavice, gubitak ravnoteže povezani s drugim simptomima

  • prolazni simptomi – svi navedeni simptomi, kraćeg trajanja, nazivaju se tranzitorne ishemične atake (TIA), mogu biti upozoravajući znak moždanog udara, te zahtijevaju neurološku obradu

 



Vijesti iz medija