Ministar zdravlja Rajko Ostojić na pokaznoj vježbi spašavanja helikopterom

DIVULJE, 3. srpnja 2012. (Hina) - Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Divuljama kod Trogira posjetio dodatni tim hitne medicinske službe koji tijekom cijele godine uz pomoć helikoptera Oružanih snaga sudjeluje u pomaganju oziljeđenima na otocima, te je sudjelovao u pokaznoj vježbi u kojoj je helikopterom s otoka Šolte hitnim medicinskim letom prevezena ozlijeđena osoba u splitski KBC na Firulama.

Ministar Ostojić izjavio je kako je vježba pokazala organiziranost hitne medicinske službe što, po njemu, u posljednih desetak godina nije bio slučaj. Podsjetio je kako je s ministrom obrane Antom Kotromanovićem u travnju ove godine potpisao Sporazum o suradnji i provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na temelju kojeg je uspostavljen dodatni hitni medicinski tim u Divuljama koji rabi helikoptere eskadrile oružanih snaga.

"Ranije se događalo da pri pružanju pomoći ozlijeđenima na otoku, liječnik i medicinsko osoblje s tog otoka prate pacijenta u prijevozu helikopterom do splitske bolnice te su u takvim slučajevima građani otoka i po cijeli dan ostajali bez liječnika i medicinskog osoblja, ali sada se to više ne događa jer pacijenta u prijevozu helikopterom prati dodatna
hitna medicinska služba ustoličena u Divuljama", objasnio je Ostojić.
Naglasio je kako je sadašnja Vlada kao svoju prvu točku dnevnog reda pri preuzimanju vlasti imala usvajanje zakonske uredbe o hitnoj medicinskoj pomoći koja je potom prošla i saborsku procedutu te je na taj način ta služba postala učinkovitija i organiziranija no ranije.

"Tijekom ovogodišnjih ljetnjih mjeseci uveli smo 13 punktova hitne medicinske pomoći duž autoputa od istoka preko Zagreba do Vrgorca, a nismo zaboravili ni istarski ipsilon i staru ličku cestu", kazao je.

Predstavnik OS RH I MORH-a general bojnik Mate Obradović istaknuo je kako je eskadrila oružanih snaga, koja broji 11 helikoptera, spremna pomoći građanima diljem Hrvatske, te da je u roku od jednog sata sposobna doći u bilo koji dio priobalja radi pružanja pomoći.
Zapovjednik eskadrile transportnih helikoptera bojnik Tomislav Pušnik izvijestio je kako je 28 pilota i 20 tehničara letača te eskadrile na raspolaganju za potrebe hitnih medicinskih letova.
"Naša eskadrila ne intervenira samo u Hrvatskoj, nego i šire, prema zahtjevima naše Vlade", kazao je Pušnik.



Vijesti iz medija