Državni tajnik Dulibić sudjeluje na 69. zasjedanju Odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije

Državni tajnik gosp. Tomislav Dulibić sa suradnicima sudjeluje na 69. zasjedanju Odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji se održava u Kopenhagenu od 16. do 19. rujna 2020. godine.

Na ovogodišnjem zasjedanju okupili su se ministri zdravstva i visoki predstavnici 53 države članice europske regije SZO-a, zajedno s partnerskim organizacijama i pripadnicima civilnog društva. Raspravlja se o prioritetnim zdravstvenim temama poput zdravstvene jednakosti, zdravstvene pismenosti, dostupnosti zdravstvene zaštite za izbjeglice i migrante kao posebno ranjive skupine stanovništva, unaprjeđenju primarne zdravstvene zaštite kroz organizacijske i tehnološke inovacije, izazovima u području dostupnosti i pristupačnosti skupim lijekovima, promicanju zdravstva i dr.

Hrvatska je na ovogodišnjem zasjedanju dobila ulogu izvjestitelja koju obnaša prim. dr. sc. Iva Pejnović Franelić, dr. med., voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je i članica Stalnog odbora Regionalnog odbora za Europu SZO-a.

U svom uvodnom obraćanju, regionalna direktorica na odlasku dr. Zsuzsanna Jakab osvrnula se na postignuća tijekom svog desetogodišnjeg mandata, istaknuvši kako je u europskoj regiji očekivano trajanje života s prosjekom od 83.1 godine najdulje na svijetu, te kako su značajno smanjene stope smrtnosti novorođenčadi i majki prilikom poroda, preuranjene smrtnosti uzrokovane nezaraznim bolestima, te se posebno ističe porast uspješnosti liječenja oboljelih od plućne tuberkuloze.

Drugog dana zasjedanja održani su izbori za novog regionalnog direktora Ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije na kojima je većinskim glasovanjem izabran kandidat Kraljevine Belgije dr. Hans Kluge, čiji petogodišnji mandat započinje 1. veljače 2020. godine.

Stranica