Susret ministara zdravstva Hrvatske i Slovenije

14. listopada 2019. – Ministar zdravstva Republike Hrvatske  prof. dr. sc. Milan Kujundžić posjetio je Ministarstvo za zdravlje Republike Slovenije, gdje se susreo s ministrom zdravstva Alešom  Šabederom.

Cilj posjete bio je razgovor ministara zdravstva vezan uz jačanje postojeće dobre suradnje između dviju zemalja u području zdravstva.

U razgovoru su se dvojica ministara dotakla zajedničkog dvogodišnjeg projekta "Sveobuhvatni pristup poboljšanju hitne medicinske skrbi u prekograničnom području", koji je dio programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska prekogranična suradnja 2014-2020 "EMERGENCY EuroRegion".

Zajednički cilj projekta je uspostaviti stalnu i prekograničnu mrežu relevantnih zdravstvenih ustanova, s ciljem pružanja učinkovite hitne medicinske usluge stanovnicima i turistima s obje strane granice, sa životno ugroženim zdravstvenim stanjima kao što su srčani udar, moždani udar i politrauma.

Ministri zdravstva  dviju zemalja dotakli su se i posljednjeg sastanka, održanog 10. prosinca 2018. godine u Zagrebu, kada je izaslanstvo Republike Slovenije s predstavnicima vodstva Sveučilišnog kliničkog centra Ljubljana i Zavoda zdravstvenog osiguranja Slovenije posjetilo Ministarstvo zdravstva RH.

Dvojica ministara izrazila su zadovoljstvo održanim sastankom stručnjaka iz područja kardiovaskularne kirurgije i dječjih bolesti srca iz UKC Ljubljana i KBC Rebro.

Dvojica ministara razgovarali su i o mogućnostima suradnje u nabavi novih inovativnih skupih lijekova, na kojima dvije zemlje već surađuju u okviru Valletta deklaracije.
 

Stranica