Otvaranje Dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu

Zagreb, 15. listopada 2019. – Danas je u KB Dubrava održana konferencija povodom otvaranja obnovljenog i prilagođenog prostora Dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu.

Samoj konferenciji prisustvovao je i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, kojeg su dočekali prof. dr. sc. Srećko Marušić, ravnatelj KB Dubrava te prof. dr. sc. Ivica Gregurević, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti.

S uređenjem prostora Dnevne bolnice s dijagnostičkim blokom značajno se podižu standardi od prijema, obrade, post-proceduralnog nadzora do otpusta bolesnika, mjere kontrole infekcija i poboljšava radno okružje za osoblje Zavoda. Također, stvaraju se uvjeti za unapređenje nastave i drugih vidova edukacije, provođenje znanstvenih istraživanja u cilju poboljšanja razumijevanja nastanka i razvitka bolesti probavnog sustava te poboljšanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka u ovih bolesnika.

Ministar zdravstva naglasio je važnost ovakvih projekata čija usklađenost s Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara direktno utječe na racionalizaciju troškova poslovanja. Nadodao je kako će liječenjem u Dnevnoj bolnici pacijentima biti omogućena bolja dijagnostika i liječenje najsuvremenijim metodama, uz istovremeno smanjenje trajanja boravka u bolnici, čime će se smanjiti broj dana hospitalizacije i broj dana bolovanja, kao i liste čekanja na zahvate.

Prof. Ivica Gregurević istaknuo je kako se u Zavodu izvode najsloženije dijagnostičke i terapijske procedure za bolesti probavnog sustava, dok je ravnatelj KB Dubrava doc. Srećko Marušić predstavio cijeli niz aktivnosti koje su se odradile u zadnje dvije godine te istaknuo ciljeve koji se žele postići. Neki od njih su povećanje isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u RH, poboljšanje pristupa dnevnim bolnicama kako bi se smanjio broj prijema na akutne bolničke odjele te povećala produktivnost bolnice i poboljšala protočnost pacijenata.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ukupna vrijednost projekta 50 milijuna kuna.

Stranica