U KBC-u Sestre milosrdnice otvorena nova angiosala

Zagreb, 29. listopada 2019. – Danas je u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice svečano otvorena nova angiosala za intervencijske radiološke procedure.

Na svečanosti u prostorijama Odjela za neuroradiologiju i neurointervencije KBC-a bili su ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. Željko Plazonić i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Marko Pavić.

Uređaj ARTIS Zee Biplane tvrtke Siemens d.o.o., koji je sastavni dio nove angio sale, predstavlja sam vrh tehničkih mogućnosti u području neurointervencije i neuroradiologije, čija je vrijednost 7.287.500,00 kuna s PDV-om.

Kupnjom ovog uređaja omogućit će se brža obrada većeg broja pacijenata te će se poboljšati kvaliteta zbrinjavanja pacijenata i smanjiti liste čekanja. Također će se moći obraditi i veći broj pacijenata putem dnevne bolnice što će smanjiti pritisak na već reducirane bolničke kapacitete te uvelike pripomoći u kvaliteti i brzini liječenja pacijenata.
 
Važno za naglasiti je  kako se nabava navedenog uređaja financira bespovratnim sredstvima EU u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj, koja su namijenjena za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama u bolnicama u javnom zdravstvenom sektoru.
 
Na ovaj način, osim poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite pacijentima kao i omogućavanja edukacije i rada liječnicima na suvremenoj tehnologiji, povećava se i apsorpcija povlačenja bespovratnih sredstava u sektor zdravstva što doprinosi učinkovitom upravljanju javnim financijama.
 
KBC Sestre milosrdnice jedan je od dva postojeća centra u RH u kojem se obavljaju kompleksni neurointervencijski zahvati liječenja cerebralnih aneurizmi, cerebralnih arterijsko-venskih malformacija te akutnih moždanih udara. U suradnji s odjelima vaskularne kirurgije i angiologije sudjeluje u liječenju velikog broja bolesnika s perifernom i ishemijskom bolešću, a obavljaju se i zahvati liječenja abdominalnih i torakalnih aneurizmi poput EVAR-a i TEVAR-a, zahvati embolizacije i kemoembolizacije tumora i vaskularnih tvorbi, zabrinjavanje akutnih arterijskih krvarenja, postupci bilijarne drenaže te brojni drugi vaskularni i nevaskularni radiološki intervencijski postupci.
 
 

Stranica