Ministar zdravstva na sjednici odbora Europskog parlamenta

Bruxelles, 20. siječnja 2020. godine – Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić danas je u Bruxellesu sudjelovao  na  sjednici Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta.
 

Tom je prigodom održana  razmjena mišljenja ministra zdravstva RH sa zastupnicima Odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane.

Ministar zdravstva prof.dr. Milan Kujundžić predstavio je program i prioritete Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije iz područja zdravstva. Nastavno na ministrovo izlaganje zastupnici su kroz dvije razmjene s ministrom imali mogućnost istaknuti temu ili postaviti pitanje koje im je od posebnog interesa.
 
Pitanja su postavili  koordinatori političkih grupacija Europskog parlamenta, ističući teme: borba protiv raka i naglasak na prevenciji kao ključnom čimbeniku, dostupnost organa i jačanje transplantacijskih sustava, dostupnost lijekova, antimikrobna rezistencija, označavanje hrane (nutritivna svojstva i informiranje potrošača), Zeleni plan i njegova uloga u području zdravstva, strategija od Polja do stola, kemikalije i endokrini disruptori te njihov učinak na zdravlje stanovništva, te starenje stanovništva.

Također, zastupnike su zanimali planovi HR PRES-a u području kemikalija i netoksičnog okoliša, dostupnosti lijekova i ranijoj dostupnosti inovativnih lijekova, privremenim nedostacima lijekova, pregovorima o Uredbi za procjenu zdravstvenih tehnologija (HTA), zdravim životnim i prehrambenim navikama, pretilosti stanovništva, te poveznica između aktivnosti u području presađivanja organa i presađivanja tkiva i stanica.
 
Odgovarajući na pitanja zastupnika, ministar Kujundžić potvrdio je važnost zajedničkog djelovanja svih država članica i institucija EU u borbi protiv raka, važnost poveznice područja darivanja i presađivanja organa s područjem krvi, tkiva i stanica, suradnju država članica u svrhu osiguravanja jednake dostupnosti lijekova te namjeru HR PRES-a za nastavak rada na Prijedlogu uredbe o HTA. Također se osvrnuo na potrebu suradnje država članica na ostvarivanju ciljeva iz Zelenog plana kako bismo smanjili negativne učinke kemikalija i endokrinih disruptora na ljudsko zdravlje, te je istaknuo potrebu poticanja zdravih životnih i prehrambenih navika.
 
Najveći interes zastupnika izazvalo je izvješće ministra zdravstva o početku Hrvatskog nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća, kojim Hrvatska prva u svijetu pokreće program screeninga i ranog otkrivanja raka pluća. Tom je prigodom zaključeno kako će pogledi cijele Europske unije biti uprti u Hrvatsku, a Hrvatska će na polugodišnjoj razini davati izvješće povjerenici Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides o rezultatima programa.

 

 
 
 

Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti