Beroš: Nabava dodatnih zaštitnih maski, imamo dosta testova, u tijeku pripreme smještajnih kapaciteta za oboljele

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je danas nabavu dodatnih količina zaštitnih maski za građane, ustvrdio da Hrvatska ima dovoljno testova za koronavirus i ponovno apelirao na građane da izbjegavaju fizičke kontakte.

"U prvom redu važno je da zaštitnu opremu imaju zdravstveni djelatnici, pogranični policajci i inspektori, a tih maski imamo dovoljno. Intenzivno se raspravlja o nabavi dodatnih zaštitnih maski", rekao je Beroš koji je uživo odgovarao na pitanja građana na facebook stranici Vlade koronavirus.hr.

Priprema smještajnih kapaciteta u zagrebačkoj Areni

Potvrdio je da su u tijeku pripreme smještajnih kapaciteta za oboljele i u zagrebačkoj Areni. "To pokazuje našu spremnost. Imamo primarne, sekundarne i tercijarne centre za prihvat bolesnika", istaknuo je. 

Na pitanje o trajanju epidemije, istaknuo je da se u Kini broj zaraženih smanjuje. "Vjerujemo i da će ova epidemija nakon kulminacije biti u padu. Vjerujem da će to biti do lipnja, srpnja, no spremni smo na sve scenarije", poručio je.

Građane je pozvao da čuvaju sebe i druge. "Čuvajući međusobnu distancu zaustavljamo širenje epidemije", istaknuo je.

Ponovio je da Hrvatska ima dovoljno respiratora, ukupno 800, što je, kaže ministar, daleko veći broj od potencijalno teže oboljelih.

Na pitanje o otkazanim terminima zdravstvenih pregleda rekao je kako je bitno da svi koji trebaju hitnu pomoć to i dobiju.

"Kasnije ćemo razgovarati s onima koji su zakinuti. Oni sa stanjima koji zahtijevaju adekvatan tretman dobit će zdravstvenu zaštitu, kaže Beroš.

Vezano uz pooštravanje mjera putovanja trajektom, rekao je kako u ovom trenutku to nije izgledno, ali to se može promijeniti.

Potvrdio je da djeca pripadaju najmanje rizičnoj skupini i nema elemenata za vjerovati da će se takva situacija promijeniti. 

Testova ima dovoljno, 10 posto testiranih pozitivno jer se testiraju selekcionirani

Na pitanje građana o cijeni testiranja i odakle ih Hrvatska nabavlja, odgovorio je kako to ne može odgovoriti, ali je najbitnije da testova ima dovoljno.

Vezano uz rezultate testiranja u Zagrebu koji pokazuju da je zaraženo čak 10 posto testiranih, ponovio je da su svi pozitivno testirani na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pribrojani ukupnom broju.

"Činjenica je da je oko 10 posto testiranih pozitivno, a to je zato što se ondje šalju selekcionirani pacijenti iz Klinike za infektivne bolesti", istaknuo je.

Na građane koji se u trgovinama ne pridržavaju preporučene distance ponovno je apelirao da poštuju preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite, misleći na svoje i tuđe zdravlje.

Zdrava prehrana ne može biti jedina mjera u borbi protiv virusa, važnije je poštivati upute epidemiološke službe. Uz držanje distance od dva metra, boravak na svježem zraku nije sporan.

Građane je zanimalo i zašto je u Hrvatskoj tako malo oporavljenih od bolesti, što ministar objašnjava strogim kriterijima za oporavak, koji je nešto duži od gripe, ali je to, kaže, individualna stvar.

Bez žive stanice, koronavirus može preživjeti maksimalno pet, šest dana, kaže ministar.

Moguće ograničavanje kretanja na određenim područjima

Na pitanje o potencijalno idućoj fazi mjera rekao je da bi to moglo biti ograničavanje kretanja na određenim područjima, no vodit će se računa da se život normalno odvija. 

Na pitanje što je opasnije - koronavirus ili gripa, odgovorio je kako na gripu imamo određenu dozu imuniteta jer je ta bolest stoljećima prisutna i na nju smo se prilagodili.

Kad je koronavirus krenuo krajem prošle godine, nitko na svijetu nije imao imunitet na tu bolest, pojasnio je ministar.

Ponovno je potvrdio i da kućni ljubimci ne mogu prenositi koronavirus.
 

Izvor: Vlada RH

Stranica