Stožer: U Hrvatskoj 10 novozaraženih koronavirusom, nema umrlih

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno deset novih bolesnika zaraženih koronavirusom, ukupno 1881, a nijedna osoba nije umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.
 

Stožer je do 4. svibnja produžio odluke o strogom ograničavanju zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima te o privremenoj obustavi javnog prometa, no za 15 županija, koje su to zatražile, data je suglasnost o ukidanju e-Propusnica za putovanja unutar županija.

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo deset novih dijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 1881 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

U Hrvatskoj je do sada 771 oporavljena osoba, a trenutno je 1110 oboljelih, rekao je Beroš. Testirano je ukupno 25.610 osoba, među kojima njih 1424 u proteklih 24 sata.

U bolnicama su na liječenju 324 bolesnika, kod kuće 786, u samoizolaciji njih 13.593, što je 297 manje u odnosu na jučer. Na respiratoru je 18 bolesnika, što je pet manje u odnosu na dan ranije.

Beroš je izvijestio kako od jučer u Hrvatskoj nema umrlih osoba zaraženih koronavirusom, a dosad je ukupno umrlo 47. Objasnio je da su dva bolesnika u Splitu umrli nakon jučerašnje konferencije tamošnjeg županijskog stožera, a prije Nacionalnog.

Beroš je rekao kako je jutros u Ministarstvu zdravstva održan sastanak o tome da se u bolnicama dopusti izvođenje elektivnih zahvata koji su dosad bili odgođeni zbog koronavirusa, pogotovo u županijama gdje nema velikog broja oboljelih i zdravstveni sustav nije opterećen liječenjem osoba s koronavirusom.

Kaže kako se s epidemiolozima razrađuju upute o tome koje bi mogle biti gotove do srijede ili četvrtka, nakon čega bi uz nadzor epidemiologa te zahvate bilo moguće raditi.

Strategija pokazala vrlo dobre rezultate

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako Vlada RH promišlja kojim redoslijedom bi trebalo nešto pokrenuti i ponovno aktivirati ekonomiju u Hrvatskoj, a tome će riječ dati struka.

''Hrvatska ima strategiju koja je pokazala vrlo dobre rezultate i nije brzala s nikakvim datumima, jer danas reći da ćete s nečim početi 11. svibnja nije dobro. Vlada promišlja kojim redoslijedom bi trebalo nešto pokrenuti i o tome će riječ dati struka. Više puta je naglašeno da će Vlada izaći s jednim hodogramom i na sjednici Vlade u četvrtak će biti riječi na tom tragu. Potpuno nam je jasno da će se ići u ekonomsku aktivaciju'', kazao je.

Božinović je dodao da je 15 županija tražilo i dobilo suglasnost o ukidanju e-Propusnica za putovanja unutar županija.
 
Precizirao je da je za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb ukinuta e-Propusnica između dviju županije, dok je Primorsko-goranska županija dobila suglasnost da se podijeli u tri područja - Gorski kotar, otoci i Primorje.

Uz to, Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj su ukinute propusnice, izdvojila otoke za koje i dalje trebaju propusnice. Ličko-senjska županija zadržala je propusnice za Udbinu i Novalju, precizirao je.

''Cilj sustava je bio usporavanje kretanja na području Hrvatske i ta odluka je imala vrlo veliku ulogu u sprečavanju širenja epidemije. Ne smijemo dopustiti da nas virus nadmudri i vrati na staro. Pozivamo građana da i dalje budu racionalni te da i nadalje mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe. Glavno pravilo je i dalje ostani doma", poručio je Božinović.

"Već smo zatražili od svih županijskih stožera da vrlo pomno prate situaciju i da vrlo brzo reagiraju kod svake zaraze jer od kvalitete njihovih reakcije ovisi krivulja", zaključio je.

Nije se kasnilo s izdavanjem uputa za ugostitelje

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je kako se nije kasnilo s izdavanjem uputa za ugostitelje te da će, bude li potrebe, izraditi još detaljnije upute za njih.

"Zadatak HZJZ-a je bio napraviti detaljne upute koje imaju 11 točaka i mislimo da smo sve nesporazume razriješili i da precizno piše kako treba izgledati izdavanje hrane, kako drive-in, kako se ponašati vezano uz primanje novca i izdavanje hrane. Ako nije dovoljno jasno, primit ćemo sugestije i napraviti još detaljnije upute. Mislim da smo detaljnije pojasnili ono što je bilo pojašnjeno u pojašnjenju Ministarstva turizma iz trećeg mjeseca ove godine", rekao je Capak.

Dodao je kako postoje planovi za otvaranje škola i vrtića ako se nastavi povoljna epidemiološka situacija.

"S obzirom da e-škola ide dobro, za neke kohorte nije potrebno da se vraćaju u škole i da školska godina može završiti bez povratka u škole, ali za maturante i djecu koja imaju asistente, mislim da bi se oni trebali vratiti u škole", rekao je.

Capak je rekao i kako se nada da će do petka stići potrebne reagencije da bi moglo početi prvo serološko ispitivanje na Covid-19 kod 1100 ispitanika u Hrvatskoj, koje bi trebalo pokazati prisutnost antitijela u populaciji.

Serološki testovi za ovakvu vrstu virusa ne mogu pokazati akutnu infekciju već možemo saznati je li netko prebolio bolest prije 7-8 dana ili prije dva mjeseca.

"Važno je znati da su određeni ljudi bili u kontaktu s virusom i da su razvili određeni imunološki odgovor. Time su oni na neki način zaštićeni i štite one oko sebe. Koliki će postotak biti to ovisi o populaciji koju testirate. Kod zdravstvenih djelatnika, staračkih domova ili šire populacije bi se moglo očekivati više", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti