Nagrađen projekt Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama

Hrvatski  zavod za javno zdravstvo, Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu  Ministarstva zdravstva u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom komorom dentalne medicine, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim stomatološkim društvom pokrenulo je pilot projekt Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama koji se provodio od mjeseca ožujka do mjeseca lipnja 2019. godine u 10 osnovnih škola i 11 vrtića u 6 županija.

Projekt je  dobitnik nagrade FDI Smile Award 2020 koju Svjetska udruga dentalne medicine (FDI World Dental Federation) dodjeljuje redovitim ili pridruženim članovima u svrhu promicanja preventivnih aktivnosti na lokalnoj razini.
Nagrade se dodjeljuju inovativnim i održivim projektima koji su aktivno usmjereni promicanju oralnog zdravlja i prevenciji oralnih bolesti uz naglasak na edukaciju.
Osnovni ciljevi pilot-projekta bili su izrada nacionalnih standarda za nadzirano četkanje zubi u hrvatskim vrtićima i školama te procjena učinkovitosti i održivosti daljnje provedbe programa nadziranog četkanja zubi.

Projekt je pokazao dobre rezultate za dugoročnu održivost na temelju postavljenih strukturiranih i stručnih standarda u svrhu poboljšanja oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja od ranog djetinjstva. Promicanje oralnog zdravlja u obrazovnom sustavu, kao i povećanje kompetencija nezdravstvenih stručnjaka u prevenciji karijesa i svijesti roditelja o utjecaju oralnog zdravlja na rast i razvoj djeteta pokazali su svoju iznimnu važnost u zaštiti i očuvanju oralnog zdravlja.
 
Više o projektu  dostupno je na poveznici:
https://www.hzjz.hr/sluzba-javno-zdravstvo/nadzirano-cetkanje-zubi-u-vrticima-i-skolama-dobitnik-nagrade-fdi/

Pisane vijesti