Beroš: Danas veliki broj novozaraženih, ali brojevi se ne udvostručuju

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 2848 novih slučajeva koronavirusa, no tjedna analiza pokazuje da se brojevi novozaraženih ne udvostručuju, a u posljednja četiri dana aktivnih slučajeva smanjio se za 1051, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

"To je opet veliki broj, ali kad napravimo analizu vidimo da se na tjednoj bazi ti brojevi ne udvostručuju, kao što je to bilo do sada. Porast u ovom tjednu je 22 posto. U zadnja četiri dana broj aktivnih je manji za 1051, što ukazuje da možda epidemija ipak usporava", rekao je Beroš novinarima nakon Vladine sjednice.

Broj hospitaliziranih je u porastu, kao i broj umrlih, što je očekivano jer ti brojevi prate porast novozaraženih.

Beroš je najavio da će razgovarati s predstavnicima liječničkih udruga koje su jučer zatražile uvođenje strožih mjera protiv koronavirusa.

"Potpuno mi je s liječničkog aspekta razumljivo njihovo traženje jačanja mjera, no moramo balansirati između toga da održimo gospodarstvo i napravimo najvažnije za očuvanje zdravlja", rekao je.

Kazao je kako cijeni njihovu brigu za održivost zdravstvenog sustava, ali upozorava da su neke zemlje uvele potpuno zatvaranje pa svejedno nemaju smanjenje broja novooboljelih.

"Mišljenje je struke da balans između restrikcija i gospodarskih aktivnosti može polučiti najbolje rezultate u ovoj epidemiji", ustvrdio je Beroš.

Zahvala liječnicima primarne zaštite

Zahvalio je liječnicima primarne zaštite što su se uključili u pronalaženje kontakata zaraženih unatoč prijeporima koji su se pojavili oko toga. "Cijenim njihov trud i napor, to su napravili za dobrobit zdravlja čitave nacije".

Komentirajući zahtjev oporbe za njegovim opozivom, Beroš je rekao kako radi sve što je u njegovoj moći u borbi s epidemijom te poručio da će se na kraju analizirati što je napravio.

"Radim sve što je u mojoj moći, ne samo u mojoj nego i moje ekipe, da pripremimo scenarije za sva moguća zbivanja oko epidemije. Nadam se da ćemo u tome uspjeti, a na kraju će se podvući crta i analizirat ćemo sve", kazao je.

Stožer: U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 2848 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je  29 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 15.356, među njima je 1278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 122 pacijenta.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 59.415 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su 683 preminule, ukupno se oporavilo 43.376 osoba, od toga 2306 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 31.677 osoba.

Do danas je ukupno testirano 532.288 osoba, od toga 8906 u posljednja 24 sata.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti