Beroš: Svjedočimo epidemiji necijepljenih, 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno

Na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš iznio je najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj pri čemu je naglasio da su necijepljeni građani postali daleko najbrojniji među novozaraženima i umrlima.

Na 542. dan od pojave koronavirusa, u Hrvatskoj imamo 486 novih slučaja zaraze Covidom. Udio novozaraženih među testiranima je 4,88 posto. U bolnicama se trenutno liječi 235 osoba, od kojih je 26 na respiratoru.
 
"Brojke neumoljivo dokazuju: u posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnim PCR testom, čak njih 85,72 posto nije bilo cijepljeno. Od 221 hospitalizirane osobe njih 87,51 posto nije bilo cijepljeno. Od 1. lipnja do 17. kolovoza preminulo je 254 osoba, a 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Niti jedna od 20 preminulih osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je primila tek jednu dozu cjepiva", kazao je Beroš. 
 
Bolnice kontinuirano nadalje zbrinjavaju pacijente s post-covid sindromom, a kojih je prema posljednjim podacima dosad ukupno obrađeno više od 26.900, među kojima su djeca. Zbog multisistemskog upalnog sindroma komplikacije covid-19 bolesti dosad je hospitalizirano ukupno 82 maloljetnih pacijenata.
 
Ministar je ocijenio da je kontrapunkt navedenim brojkama uspješna turistička sezona temeljena na učinkovitim balansiranim mjerama Vlade i Nacionalnog stožera, dostupnim količinama cjepiva za hrvatske građane, ali i turiste, te osobnoj odgovornosti većine kada su u pitanju epidemiološke mjere i važnost cijepljenja.
 
Do danas je barem jednom dozom cijepljeno 49,99 posto odraslog stanovništva. Za 46,4 posto cijepljenje je završeno. Najviši obuhvat cijepljenja ostvaren je među liječnicima.
 
Stopa novih slučajeva zaraze kontinuirano raste peti tjedan za redom, a na tjednoj razini stopa rasta je 50,6 posto. 
 
"Broj zaraženih raste, no daleko više brine činjenica slabog intenziteta rasta stope cijepljenih građana. Svjedočimo epidemiji necijepljenih. Epidemija u Hrvatskoj bez sumnje najviše pogađa necijepljene, oni su postali najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima, ali i među preminulima", poručio je te dodao da će zbog toga nadolazeća jesen predstavljati novi izazov.  
 
"Toksična kombinacija relativno visokog udjela necijepljenih i nepridržavanja mjera može dovesti do novih povećanja broja oboljelih, novih žarišta i hospitalizacija. Epidemija iscrpljuje – prije svega zdravstvene djelatnike i sve koji su izgubili najmilije zbog koronavirusa", istaknuo je dodavši da utječe i na mentalno zdravlje. 
 
Poručio je da se sve to ne mora događati jer imamo cjepivo koje je statistički pokazalo svoju učinkovitost te ne postoji bolja zaštita od njega.
 
"Moramo osvijestiti činjenicu da nitko od nas nije otok. Koliko dugo ćemo ostati u narančastom ili zelenom ovisi o svakom od nas. Vlada RH je osigurala svakom građaninu mogućnost zaštite svojeg i tuđeg zdravlja cjepivom. Na građanima je odluka. Sada je prilika uhvatiti zadnji vlak za epidemiološki mirnu i sigurnu jesen", zaključio je Beroš. 
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da Nacionalni stožer civilne zaštite od 29. srpnja nije uvodio nove epidemiološke mjere, već je samo do 31. kolovoza produžio primjenu već uvedenih mjera, a što uključuje i posebne strože mjere za područje jadranskih županija.
 
"Dobra turistička sezona je dijelom rezultat priprema i dobro promišljene politike Vlade RH koju je počela provoditi odmah nakon završene turističke sezone 2020. godine. Sve mjere, osim sprječavanja širenja bolesti, bile su usmjerene na stvaranje percepcije o Hrvatskoj kao sigurnoj turističkoj destinaciji", poručio je Božinović.

Situacija na potresom pogođenim područjima
 
Potpredsjednik Vlade Tomo Medved govorio je obnovi Banovine i Zagreba te jer rekao kako je od lanjskih katastrofalnih potresa petrinjsko područje pogodio 1221 potres. Od zadnje sjednice Vlade uklonjena su 73 objekta, a obnovljeno je ukupno 318 obiteljskih kuća. U tijeku su radovi na obnovi 149 kuća.
 
''Izrađeno je 846 elaborata za sanaciju, pokrenuti su radovi na 467 objekata i u tijeku je potpisivanje ugovora s još deset izvođača radova'', istaknuo je Medeved.
 
Dodao je da se čine i maksimalni napori u pogledu privremenog smještaja stanovnika na potresom zahvaćenom području. U privremenim smještajnim objektima zbrinuto je 4574 osobe, a dodijeljena su i 93 stana u kojima je smještena 261 osoba.
 
''Poziv je svima koji su u potrebi da prate javni poziv koji je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo 20. srpnja, a vezan je za sufinanciranje troškova privremenog smještaja osoba koje su stradale u potresu'', poručio je Medved.
 
Iz Afganistana evakuirani svi hrvatski državljani
 
Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izvijestio je članove Vlade o situaciji u Afganistanu i povratku hrvatskih državljana iz te zemlje.
 
"Iz Afganistana je evakuirano 26 hrvatskih državljana", rekao je ministar Grlić Radman, dodavši da niti jedan hrvatski državljanin više nije u Afganistanu.
 
"Zajedničkim radom agencija i više ministarstava uspješno smo evakuirali 26 naših državljana. To je veliki uspjeh, a činjenica je da smo se svi zajedno držali i podržavali", poručio je Grlić Radman, zahvalivši američkoj vojsci koja je pomogla u izvlačenju nekih hrvatskih državljana.
 
Zahvaljujući jačoj operativnoj sposobnosti sustava skraćeno je prosječno trajanje intervencija na požarištima
 
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je na sjednici Vlade o požarima te protupožarnoj sezoni. Rekao je da je ove godine dosad evidentirano 2389 požara raslinja što je za 8% manje od petogodišnjeg prosjeka.
 
''Površina koja je izgorjela procijenjena na 12.207 hektara ili na 122 km2, što je oko 2 površine otoka Pašmana. Ta je površina 54% manja od petogodišnjeg razdoblja, a indeks opožarene površine je manji za 50%, što dovoljno govori o angažiranosti snaga i svih nas. No, kada gledamo zadnjih osam tjedana, kada je opasnost od požara najveća, od 21. lipnja do 15. kolovoza, broj požara je povećan 25%, a opožarena površina za 385% i to zbog dugotrajnih ekstremnih vremenskih uvjeta zbog kojih se požari brže šire pa u kraćem vremenu zahvaćaju veće površine'', naglasio je Tucaković.
 
Dodao je da su najopterećenije bile Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija te da je potrebno još puno opreza jer se požari i dalje događaju svakodnevno.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je prosječno trajanje intervencija ove godine za priobalno i krško područje 2,23 sati, a prošle godine bilo je 3,37 sati. To je pripisao usvajanju i primjeni smjernica razvoja hrvatskog vatrogastva, te uvođenju većeg broja mjera, tehnike i opreme, čime je postignuta jača operativna sposobnost sustava, kao i suradnja sa svim dijelova javnih organizacija.
 
Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je da su protupožarne zračne snage na temelju 26 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice do 15. lipnja izvele 362 leta, a od 15. lipnja primile 193 zahtjeva, izvele 3786 letova i izbacili više od 17 tisuća tona vode.
 
Za pružanje humanitarne pomoći gašenja požara u inozemstvu korišten je kanader s posadom šest puta, od čega dva u Grčkoj i Turskoj i četiri puta u BiH, tijekom kojih je ukupno izvedeno 376 letova.
 
''Odobrena sredstva za djelovanje protupožarnih snaga u okviru državnog proračuna iznose 104 milijuna kuna, od čega je izvršeno 62 milijuna kuna'', kazao je Banožić.
 
Zakon o minimalnoj plaći - porast plaća i snažna socijalna sigurnost
 
Vlada je na sjednici usvojila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći. Ministar rada Josip Aladrović poručio je da će se tim izmjenama proširiti definicija minimalne plaće i propisati njeno obavezno ugovaranje u bruto iznosu, a donosi se i niz drugih promjena kao rezultat dogovora sa socijalnim partnerima kako bi se dodatno potaknulo kolektivno pregovaranje.
 
''Navedenim zakonskim prijedlogom djelujemo u smjeru koji je utemeljen programom rada Vlade RH, a to je porast plaća i snažna socijalna sigurnost'', poručio je Aladrović.
 
Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o naseljima kao i konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke o privremenom boravku pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke na državnom području druge države.
 
Izmijenjena je Odluka o provedbi programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina te prihvaćen prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, za razdoblje od 2022. do 2027. godine.
 
Na današnjoj sjednici donesene su i tri uredbe: o Tarifi upravnih pristojbi, o izmjenama i dopunama Uredbe o Tarifi sudskih pristojbi te o viznom sustavu.
 
Vlada je Hrvatskom saboru dala mišljenja na Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za sport za razdoblje od 15. veljače 2019. do 31. prosinca 2020. godine i Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2020. godinu.
 
Također, Vlada je prihvatila više izvješća za prošlu godinu: Godišnje izvješće o obrani za 2020., Izvješće o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2020., Izvješće Agencije za lijekove i medicinske proizvode o izvršenju Poslovnog plana za 2020. godinu kao i Godišnje izvješće o radu Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu za 2020. godinu.
 
Osim toga, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila pokroviteljstva nad 16. konvencijom hrvatskih izvoznika i 14. dodjelom nagrada „Zlatni ključ“ najboljim izvoznicima u 2020., obilježavanjem 75. obljetnice djelovanja Matice umirovljenika Hrvatske te 56. Vinkovačkim jesenima.

Foto: Hina


Pisane vijesti