Beroš: Od 117 oboljelih na respiratoru njih 110 nisu bili cijepljeni

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je na današnjoj sjednici Vlade da od 117 oboljelih od Covida-19, koji su u proteklih 10 tjedana bili na respiratoru, njih 110 nisu bili cijepljeni. Kazao je i da liječenje i bolovanje covid pacijenata, bez ostalih troškova, državu su dosad koštali 2,7 milijardi kuna, što je više od polovice vrijednosti Pelješkog mosta.

Na 74. sjednici Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za potres, naglasivši da je Stožer težišno usmjeren na aktivnosti u procesu obnove obiteljskih kuća.

U postupku obnove uključene su 944 kuće. Do sada je od toga obnovljeno 400 obiteljskih kuća, a u tijeku su radovi na njih 187.

Medved je izvijestio da će se do 15. rujna ugovoriti obnova 1500 kuća, a do 1. listopada za još 1500, čime će do kraja listopada u postupku obnove biti više od 4 tisuće obiteljskih kuća.

Na tim poslovima angažirano je 30 tvrtki, od čega je 17 tvrtki s područja pogođenih potresom.

Ministar je kazao da je na nekonstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća dosad utrošeno više od 18 milijuna kuna.

Uspostavljaju se koridori za siguran pristup školskim objektima

Najavio je da će sutra, 3. rujna., Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objaviti javni poziv za iskaz interesa za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

"Nastavljamo s aktivnostima uklanjanja oštećenih objekata koji prijete sigurnosti ljudi. Do sada smo uklonili 295 objekata, a od zadnje sjednice Vlade 13", naveo je Medved.

Do sada je ukupno uklonjeno 198 obiteljskih kuća.

"Od prošle sjednice Vlade, Stožer je donio 46 odluka o uklanjanju objekata, a trenutno na današnji dan uklanja se 50 objekta", rekao je ministar, dodavši da je za tu aktivnost utrošeno više od 23 milijuna kuna.

Kako je pred nama početak školske godine, naglasio je Medved, posebnu pozornost posvetili smo sigurnosti djece te se svih ovih dana, uključujući i današnji dan uspostavljaju sigurnosni koridori za siguran pristup školskim objektima.

Bolničke ustanove povećavaju kapacitete za prijem pacijenata

Od 117 oboljelih od Covida-19, koji su u proteklih 10 tjedana bili na respiratoru, njih 110 nisu bili cijepljeni, upozorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 798 novih slučajeva zaraze koronavirusom, udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 7,99 posto, na bolničkom liječenju je 440 osoba, a na respiratoru njih 53, rekao je Beroš.

U tjednu od 23. do 30. kolovoza otkriveno je novih 4140 pozitivnih osoba, a među njima 86,16 posto nije bilo cijepljeno.

Iako je proteklih tjedan dana najveći dnevni porast bilježila Splitsko-dalmatinska županija, danas je tu nezavidnu poziciju zauzeo Grad Zagreb, dodao je Beroš.

Bolničke ustanove sukladno razvoju epidemiološke situacije postupno povećavaju kapacitete za prijem pacijenata, a s ravnateljima bolnica dogovorena je pripravnost svih bolnica na području Zagreba, izvijestio je.

Uz KB Dubrava i dalje će vodeću ulogu u zbrinjavanju pacijenata zaraženih covidom-19 imati Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Specijalna bolnica za plućne bolesti i KBC Zagreb, kaže Beroš, a u slučaju većeg broja teže oboljelih kapaciteti će biti osigurani u KBC Sestre milosrdnice, dok će KB Dubrava nastaviti s pružanjem zdravstvene zaštite i necovid pacijentima.

''U četvrtom valu se u odnosu na treći val bilježi niža prosječna dob hospitaliziranih. Uočava se dvostruko, pa čak i trostruko veći udio djece u ukupnom broju hospitaliziranih'', upozorio je ministar.

Zaključno s jučerašnjim danom u Hrvatskoj je utrošeno 3,278.961 doza cjepiva, a cijepljeno je 1,730.522 osoba, što je 51,22 posto odraslog stanovništva, dok je u zdravstvenom sektoru zaključno sa 30. kolovozom cijepljeno 83,17 posto liječnika te 60,84 posto medicinskih sestara i tehničara.

Beroš je izvijestio da je u populaciji starijoj od 65 godina cijepljeno 69,5 posto osoba jednom dozom, a 65,8 posto osoba s dvije doze. Pritom udio cijepljenih pada u dobnim skupinama od 75 godina i više, pa će jedan od prioriteta biti novi model cijepljenja s fokusom na stariju populaciju.

Najveći udio cijepljenih u dobi od 65 i više godina (90,93 posto) ostvarila je ordinacija Doma zdravlja u Rijeci, slijedi Dom zdravlja u Splitu (89,86 posto), dok je u Ličko-senjskoj županiji,  koja ima najmanji udio cijepljenih, najviše cijepljenih u ordinaciji Doma zdravlja Gospić (64,10 posto).

Liječenje i bolovanje covid pacijenata državu koštali 2,7 milijardi kuna

Ministar je najavio da će ambulantama koje bilježe niži obuhvat cijepljenja starije populacije osigurati dodatnu pomoć u obliku uključivanja patronažne djelatnosti u cijepljenje građana.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurali su sve potrebne informatičke i stručne predradnje pa je od idućeg tjedna sve spremno za početak cijepljenja u ljekarnama širom Hrvatske.

''Posljednji rezultati sekvenciranja Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) pristigli 26. kolovoza za 376 uzorka pokazuju da je 99,4 posto s dokazanom delta varijantom, koja je visoko zarazna'', upozorio je.

U Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana bilježi broj novozaraženih koji nije viđen od svibnja, a broj osoba na respiratoru tri puta je veći nego u rujnu prošle godine. Među hospitaliziranima uvjerljivo prevladavaju necijepljene osobe.

''Jedan dan bolničkog liječenja covid pacijenta, koji u bolnici prosječno boravi 20 dana, u prosjeku košta više od 11.000 kuna. Liječenje covid pacijenata i njihovo bolovanje, bez ostalih troškova, državu su dosad koštali 2,7 milijardi kuna, što je više od polovice vrijednosti Pelješkog mosta'', kazao je.

Beroš je upozorio da u slučaju nastavka epidemije necijepljenih možemo očekivati nove mutacije, daljnji porast oboljelih i hospitaliziranih.

''Sve više svjedočimo napisima u stranim medijima o posljednjim željama necijepljenih koji mole svoju djecu i članove obitelji da se konačno cijepe. U kontekstu dolazeće jeseni možemo reći da ćemo žeti onako kako smo sijali. Toga ćemo biti posebno svjesni u iduća tri tjedna zbog povratka učenika u školske klupe i građana u radne kolektive'', rekao je.

Božinović: Pet novih odluka vrijede do 15. rujna

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da je stožer od posljednje sjednice Vlade donio pet novih odluka koje stupaju na snagu danas, a primjenjuju se do 15. rujna.

Radi se o odlukama koje se odnose na ograničavanje okupljanja, privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza, obvezno korištenje maski za lice, posebnu organizaciju rada u prodavaonicama i trgovačkim centrima i organizaciju javnog prijevoza putnika.

Dozvoljen je rad ugostiteljskim objektima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima unutar zatvorenih dijelova objekta na način da se hrana, piće, napitci i slastice uslužuju isključivo gostima koji sjede za stolovima, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Propisano radno vrijeme je od 6 do 24 sata, a dozvoljeno je usluživanje gostiju i unutar casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje. Iznimno je dopušten rad noćni bar, disko-klub i disko-bar te usluživanje gostiju bez ograničenja radnog vremena, ali samo u otvorenim prostorima i osobama koje posjeduju EU digitalnu covid potvrdu.

U zatvorenim prostorima omogućene su amaterske kulturno-umjetničke izvedbe, programi i manifestacije uz uvjet da sve prisutne osobe posjeduju  EU digitalnu covid potvrdu. Moguće je i održavanje konferencija s više od 100 osoba te izlaganje proizvoda i opreme u zatvorenim prostorima koji su sastavni dio kongresa i konferencija, ako svi prisutni imaju EU digitalnu potvrdu.

Modernizacija i reguliranje određenih aspekata zaštite prava potrošač

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o zaštiti potrošača, koji se donosi radi usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije, ali i radi modernizacije i reguliranja određenih aspekata zaštite prava potrošača.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić naveo je da se zakonom propisuju proporcionalne i učinkovite sankcije trgovcima koji su odgovorni za raširene povrede te se usklađuje postojeći normativni okvir s digitalnom dimenzijom sklapanja ugovora.

Također, detaljnije se propisuje zahtjev transparentnosti informacija prilikom kupovine putem Interneta posredstvom internetskih tržišta.

Dodaje se, isto tako, i obveza trgovca da se prilikom odgovora na pisani prigovor mora jasno izjasniti o osnovanosti potrošačke pritužbe.

Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Hrvatskoj

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić predstavio je Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Hrvatskoj. Taj ugovor potpisan je 7. lipnja ove godine, zajedno s Ugovorom o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za taj projekt.

Iznos zajma je 200 milijuna eura, a namjena mu je financiranje poduzeća u privatnom vlasništvu, za trajna obrtna sredstva i financijsko restrukturiranje izvoznika, poduzeća sa slabim pristupom financijskim uslugama i slabije razvijenim regijama.

Rok otplate je 15 godina, uključujući 4,5 godina počeka, a kamatna stopa  6-mjesečni EURIBOR uvećan za promjenjivu kamatnu maržu.

Korisnici mogu biti poduzeća iz privatnog sektora, s više od 50 posto udjela u privatnom vlasništvu ili pod privatnom kontrolom i to mala i srednja poduzeća ili srednje kapitalizirana poduzeća. Poduzeća mogu biti izvoznici na koje je kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 negativno utjecala,
ali koji su i dalje financijski održivi.

Upute za izvođenje nastave u uvjetima epidemije

Vlada je donijela Odluku o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije bolesti COVID-19.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je Modele i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2021./2022. sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022., koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ministar Radovan Fuchs podsjetio je da su mjere blaže u odnosu na prošlu godinu te je dozvoljeno miješanje djece i učenika različitih skupina odnosno razreda, dopuštena je stručna praksa i vježbe, održavanje roditeljskih sastanaka uživo, seljenje učenika iz razreda u razreda primjerice kod nastave u kabinetima, informatičkim radionicama, a dopušteni su i treninzi djece, odnosno učenika iz različitih skupina u školskim dvoranama i slično.

Iznos dostupan za financiranje malih zajmova povećava se s dosadašnjih 50 na 100 tisuća eura 

Usvojena je i Izmjena Programa „Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj“, tako da se iznos dostupan za financiranje malih zajmova povećava s dosadašnjih 50.000 na 100.000 eura. 

Tom izmjenom nastoji se smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni krajnji primatelji u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.

Mali zajam za ruralni razvoj je najtraženiji financijski instrument koji se provodi u okviru Programa ruralnog razvoja, rekao je ministar Tomislav Ćorić. Od pokretanja u rujnu 2018. do kraja lipnja 2021. zaprimljeno 1.137 zahtjeva za financiranjem, od čega je do sada odobren 721 zahtjev ukupne vrijednosti od 240,6 milijuna kuna, a obrada pristiglih zahtjeva je kontinuirano u tijeku, kao i zaprimanje novih zahtjeva.

Malenica: Smatramo da postojeći zakon sveobuhvatno uređuje materiju blagdana i neradnih dana

Vlada je Saboru predložila da ne prihvati prijedlog zastupnice Katarine Peović (RF) o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kojom bi svi blagdani i praznici bili i neradni dani, uključujući i one koji padaju na vikend, pa bi prvi radni dan bio neradni dan.

"Smatramo da postojeći zakon sveobuhvatno uređuje materiju blagdana i neradnih dana te primjereno, uz duboko poštivanje radničkih prava, regulira i pitanje neradnih dana koje se vezuju uz blagdane i praznike", objasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti