Stožer: Liječnici će kontaktirati necijepljene starije od 65 godina, cijepljenje spašava živote

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako je radi zaštite osoba starijih od 65 godina, među kojima 31,3 posto nije cijepljeno, donesena odluka da obiteljski liječnici u idućih 15 dana kontaktiraju svoje pacijente starije d 65 godina i pozovu ih na cijepljenje.

Prioritet u zaštiti od covida-19 su najranjivije osobe, a to su stariji od 65 godina, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Prvo poziv pa onda patronažne sestre

Upozorio je da 40 posto starijih od 80 godina nije cijepljeno, te 31,3 posto starijih od 65 godina, stoga bi ih njihovi obiteljski liječnici trebali potaknuti na cijepljenje.

Ako liječnici ne uspiju u roku 15 dana svoje pacijente pozvati na cijepljenje tada ih u idućem roku od 30 dana trebaju informirati o cijepljenju putem patronažne službe ili kroz kućnu posjetu, a zatim kroz sedam dana izvijestiti Ministarstvo zdravstva o tome što su postigli. Također, sve koji su nemoćni i slabije pokretni trebaju cijepiti u njihovim domovima.

"Apeliram na sve naše starije sugrađane da otvore vrata patronažnim sestrama, da se jave na poziv liječnika ili ih sami nazovu. Cijepljenje spašava živote, a naša je obaveza to omogućiti", rekao je Beroš.

Podsjetio je kako je u proteklih tjedan dana umrlo 177 osoba starijih od 65 godina, od kojih 97 nije bilo cijepljeno. Dodaje da ima ordinacija primarne zaštite gdje je procijepljenost svega 26 posto, dok je u nekima viša od 85 posto.

Ministar zdravstva kaže kako interes za cijepljenje ipak raste pa je jučer cijepljeno 13.292 građana, među njima gotovo 6000 prvom dozom, što je zadnji put zabilježeno krajem srpnja. U odnosu na prošli četvrtak to je porast za 34,5 posto, a u odnosu na razdoblje prije dva tjedna porast za 51,8 posto.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ponovila je da se starije osobe mogu lakše zaraziti i imati težu kliničku sliku pa je uloga liječnika obiteljske medicine važna da četvrti val pandemije iznesemo na najbolji mogući način. 

"Preksinoć smo u mom dežurstvu imali preko 240 pregledanih, preko 120 upala pluća. Naši rendgeni rade punom parom, svaki drugi je imao upalu pluća", kazala je.

Poručila je ženama koje planiraju trudnoću da se svakako cijepe jer su u Klinici trenutno tri rodilje u dosta teškom stanju i jedno dijete koje je srednje teško bolesno. Cijepljenje trudnica nije odobreno, no mogu se cijepiti prije i poslije trudnoće. 

"To su situacije koje možemo izbjeći, izbjegli smo 'korona party' u prvom valu, sad smo pred 'tulumom'. Umjesto 'korona tuluma' možemo imati 'cijepljenje tulum', kao što smo jučer vidjeti na Velesajmu", rekla je Markotić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da u odnosu na prošli tjedan bilježimo 48,8 posto više novooboljelih, najviša incidencija je u Primorsko-goranskoj, a najniža u Istarskoj županiji.

Covid potvrde ne mogu biti zamjena za cijepljenje

U posljednja 24 sata imamo čak 32 nove osobe na respiratoru, od toga 26 necijepljenih. Od 26 preminulih, 20 osoba bilo je necijepljeno. To znači da 80-tak posto preminulih ili stavljenih na respirator nije bilo cijepljeno, kazao je.

Upitan zašto se ne ide na širu uporabu covid potvrda voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović odgovorio je da se prate iskustva zemalja koje su uvodile i strože mjere.

Covid potvrde pružaju stanovitu sigurnost, ali ne mogu biti zamjena za cijepljenje, jedino cijepljenje nas može dovesti do ublažavanja pandemije, kazao je.

"Nastojimo učiniti sve da se ljudi cijepe. Sve više se razmišlja o tome da se covid potvrde ne ograniče samo na one koji su cijepljeni, gledat će se i kad su cijepljeni", rekao je Biožinović.

Poručio je kako totalni lockdown više ne pada nikome na pamet, ali građani moraju shvatiti da je ovo situacija koje se nećemo tako brzo riješiti.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti