Beroš: Svi socijalni partneri podupiru široko uvođenje covid potvrda

 

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da svi socijalni partneri podupiru široko uvođenje covid potvrda, a uz određene kritike svi su suglasni da je potrebna i reforma.

"Uz određene konstruktivne kritike i različita viđenja socijalnih partnera mogu reći da smo svi skupa suglasni da su reforme potrebne i odredili smo pravac kretanja", rekao je ministar.

Kazao je također da je većina socijalnih partnera i poslodavaca pozdravila uvođenje covid potvrda s određenim pitanjima koja se odnose na opseg, vrijeme uvođenja i neke druge elemente, ali i nepoznanice koja su možda neosnovano bile prisutne u javnom prostoru.

Upitan kad će krenuti reforma kazao je da reforma nije nešto što se pokreće u jednom danu već je to dinamički proces za koji trebaju vrijeme i okolnosti.

Smatra da krizu treba iskoristiti za početak reformi, te upozorio da je od 1981. kada je zadnjih put suštinski mijenjan zakon izgubljeno 40 godina.

"Ova Vlada i ja odlučni smo pokrenuti reformu. Ako me pitate kada i što - to je proces, to nije jedan akt. Jedan od koraka će se zbiti ovaj ili sljedeći tjedan, a to je potpisivanje odluke o objedinjenoj javnoj nabavi", najavio je ministar.

Vezano za covid potvrde koje se nakon zdravstva i socijalnog sustava, od 15. studenog šire i na javne i državne ustanove, Beroš je rekao da o potrebi uvođenja covid potvrda govori još od prije ljeta, ali se nisu stekli preduvjeti za njihovo uvođenje.

Na sastanku je bilo pitanja, napomenuo je, zašto se potvrde uvode parcijalno, a odgovorio im je da su u datom trenutku procijenili da su zdravstvo i socijala prioritet jer se ne mogu uspoređivati bolnice gdje se ljudi moraju liječiti i kafići gdje odlazak nije obavezan.

Upitan zašto se s uvođenjem potvrda nije krenulo prije 15. studenoga odgovorio je da žele svima, uključujući i djelatnike, dati dovoljno vremena da se organiziraju i promisle o odgovornosti, da se eventualno cijepe i da sagledaju gdje će se testirati.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije širit će se upotreba covid potvrda

Ministar je naglasio da su na sastanku jasno rekli da će u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije proširiti upotrebu covid potvrda, što će se znati do 15. studenoga, a dotad je, kaže, na svima nama da razmišljamo o aktualnom trenutku.

"Ne moraju svi poslodavci u istom trenutku krenuti u upotrebu potvrda. Odredit ćemo prioritete, jedno je proizvodnja koja mora ići, neobavezno druženje u slobodno vrijeme je nešto drugo, a zbog pokazivanja obrasca ponašanja i naše odgovornosti prvo smo krenuli s uvođenjem potvrda u državnim i
javnim institucijama", naglasio je ministar.

Ustvrdio je da su povećavali stupanj sigurnosti u društvu onim tempom kojim je usmjeravala epidemija i tako će nastojati ubuduće.

Vezano za financiranje testiranja rekao je da još ne razmišljaju o tome. "Sve nas to košta, ali u jednom solidnom socijalnom dijalogu omogućavamo ljudima da nemaju dodatne troškove, pogotovo oni koji se iz objektivnih razloga ne mogu cijepiti", rekao je Beroš.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti