Poklonite povjerenje znanosti i struci i cijepite se. Omikron nas neće zaobići

''Kao država, Vlada i Stožer napravili smo sve da cjepivo bude dostupno, besplatno, da se organiziraju i cjepna mjesta i cjepitelji koji već dugo, gotovo danonoćno rade, dopustimo i njima da se u vrijeme blagdana odmore'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u Varaždinu.

Upitao se zašto postoji određeno nepovjerenje? ''Ako u određenim zdravstvenim situacijama odlazimo liječnicima s punom vjerom i tražimo pomoć, zašto sada to ne želimo? U tijeku smo najgore pandemije i ne želimo iskoristiti blagodati koje je struka ponudila, to je meni u ovom trenutku neshvatljivo'', kazao je ministar. 
 
''Znanost i struka jedino mogu dati odgovore i još jednom apeliram na sve da poklone povjerenje znanosti i struci i cijepe se jer dolazi omikron koji nas neće zaobići'', dodao je.
 
O gužvi za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu rekao je da je dao nalog da Ministarstvo kontaktira s NZJZ-om u Gradu Zagrebu.
 
''Iz NZJZ-a su rekli da u ovom trenutku nedostaje administratora jer su mnogi od njih studenti koji su tijekom blagdana otišli kući, no da neće biti prekida rada u 12 sati, nego će raditi dok ne riješe redove na Velesajmu'', kazao je Beroš.
 
Ponovio je da cjepitelji danonoćno rade i da zaslužuju odmor, ali da se od Nove godine "okreće novi list" i da će sve ponovno biti kako treba. 
 
Također je najavio da će uskoro biti predstavljen koncept zdravstvene reforme.
 
Buka Sljemenske žičare
 
Odgovarajući na upit kazao je da je ovih dana stupio na snagu pravilnik kojim se razina buke sljemenske žičare regulira kao i za ostalu prometnu infrastrukturu, pa su u vezi stavljanja žičare u promet sada na potezu Grad Zagreb i Državni inspektorat.
 
Pritom je objasnio da dosad pravilnicima koji reguliraju razinu buke, žičara kao infrastrukturni projekt, uopće nije bila obuhvaćena, stoga su sada ugradili i razinu buke za žičaru, kao i za sve druge vrste prometne infrastrukture u naseljenim mjestima.
 
"To je i napravljeno, tijekom javnog savjetovanja nitko s aspekta struke nije imao nikakvu zamjerku. Razina buke je po danu i po noći regulirana kao za cestovni i željeznički promet, definirana je na nivou od 65 decibela tijekom dana i 50 decibela tijekom noći", rekao je Beroš.
 
Pritom je napomenuo da je, primjerice, razina buke koju proizvodi šapat 20 decibela, normalan govor je 50 decibela, a glasan govor 65 decibela.
 
Izvor: HRT / Hina

Pisane vijesti