Beroš: Materijalna prava unaprijedit će se novim zakonom o plaćama

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da se danas neće sastati sa sindikatima koji organiziraju prosvjed te im poručio da se za materijalna prava bore kroz kolektivne pregovore.

Ponovio je da su koeficijenti lani značajno povećani glavnim sestrama i magistrama sestrinstva, u travnju povećan je koeficijent za 3 do 5,8 posto za druge kategorije sestara, a u rujnu 2019. dobile su povećanje za uvjete rada i odgovornost za 3 i 4 posto. Osim toga, materijalna prava unaprijedit će im se novim zakonom o plaćama i dvjema novim uredbama o koeficijentima do kraja godine.
"Nisam ja odlučni faktor, riječ je o zakonu, pravilnicima i financijskim mogućnostima. Treba objektivno sagledati što je sve učinjeno do sad", rekao je Beroš objašnjavajući zašto se danas neće sastati sa sindikatima koji organiziraju štrajk.

"Treba sagledati koliko je Vlada u razdoblju od 2016. učinila za sve djelatnike u zdravstvenom sustavu, liječnike, medicinske sestre i drugo osoblje", rekao je Beroš reagirajući na najavu sutrašnjeg prosvjeda sestara i nemedicinskog osoblja, koji traže povećanje koeficijenata za najmanje deset posto i bolje uvjete rada.

Beroš je sindikatima poručio da je pravo mjesto borbe za materijalna prava - kolektivno pregovaranje koje je u tijeku.

Ponovio je da su koeficijenti lani značajno povećani glavnim sestrama i magistrama sestrinstva, u travnju povećan je koeficijent za 3 do 5,8 posto za druge kategorije sestara, a u rujnu 2019. dobile su povećanje za uvjete rada i odgovornost za 3 i 4 posto.

Osim toga, materijalna prava unaprijedit će im se novim zakonom o plaćama i dvjema novim uredbama o koeficijentima do kraja godine.

S obzirom da sindikati to znaju, Beroš je ocijenio da "ovu priču može shvatiti samo kao nalaženje što bolje startne pozicije za pregovore".

Teško mogu povjerovati da su snimke s patologije stvar obračuna na Svetom Duhu

Potvrdio je da još traje inspekcijski nadzor u KB-u Sveti Duh vezano uz slučaj muškarca kojega je u čekaonici na Objedinjenom hitnom prijemu (OHBP) mrtvog pronašla kći krajem veljače.

"Tražio sam dopunu inspekcijskog izvješća. Jako je loše kada netko, čekajući u OHBP-u, premine i da pritom njegova obitelj prva nađe pokojnika", rekao je Beroš.

Zdravstvena inspekcija, dodao je, u tom slučaju dobila je zadatak utvrditi sve okolnosti, uključujući mogućnost smještaja u bolnici, odnos i kontrolu tijekom opservacije, kao i činjenice - tko je i kako ušao u prostorije OHBP-a.

Osvrnuo se i očitovanje KB-a Sveti Duh i Grada Zagreba da je objava snimke tijela na podu bolničke patologije - podmetanje novoj upravi.

Beroš je rekao kako teško može povjerovati da su objavljene snimke stvar obračuna dijela kadra s novim vodstvom bolnice, tim više jer "određeni podaci od djelatnika KB-a Sveti Duh dolaze u ministarstvo već nekoliko mjeseci".

Poručio je da će odgovor na slične izazove biti preuzimanje osnivačkih prava županijskih i gradskih bolnica na državu, što će se dogoditi početkom sljedeće godine.

"To znači veći angažman ministarstva, ali i garantira jedak odgovor na izazove diljem zemlje, što je sada jako različito i nije dobro", ustvrdio je.

Osvrnuo se i na slučaj sisačke bolnice u kojoj su dvije pacijentice bile smještene na isti ležaj.

"Dobili smo informaciju da je razriješen šef OHBP-a, znači da je ravnatelj prepoznao nečiju krivnju i postupio. Želim da se spriječi takvo ponašanje u bolnici", poručio je.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti