Izvršna direktorica ECHA-e posjetila Ministarstvo zdravstva

Dr. Sharon McGuinness, izvršna direktorica Europske agencije za kemikalije (ECHA), posjetila je Ministarstvo zdravstva i sastala se s predstavnicima hrvatskih ministarstava i ustanova, nadležnih tijela u RH na području kemikalija.

ECHA obavlja tehničke, znanstvene i administrativne poslove vezane uz provedbu zakonodavstva i politike EU o kemikalijama, a u tijeku je širenje njenih zadaća. U nadležnosti ove agencije je EU zakonodavstvo vezano uz kemikalije, biocidne proizvode, materijale koji dolaze u dodir s vodom namijenjenom za ljudsku potrošnju i druga područja. Predstavnici većeg broja hrvatskih ustanova sudjeluju u radnim tijelima ECHA-e: Upravnom vijeću, Odboru država članica, Odboru za procjenu rizika, Odboru za biocidne proizvode, Forumu o pitanjima provedbe uredbi te nizu pomoćnih radnih stručnih skupina.

Zajednički cilj europskih i domaćih stručnjaka je promocija i zaštita ljudskog zdravlja i sigurnog okoliša, a suradnjom na pitanjima kemijske sigurnosti bavio se i današnji sastanak.

Sudionicima radnog sastanka kratkim pozdravnim govorom obratile su  se državna tajnica Marija Bubaš i  direktorica ECHA-e.

Tijekom današnjeg susreta, predstavnici nadležnih tijela u RH u području kemikalija održali su prezentacije vezano uz njihov djelokrug rada,  nadležnosti i aktivnosti u tijeku. Prezentacije su održali predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  Državnog inspektorata, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada te Hrvatske gospodarske komore. Nakon prezentacija uslijedila je rasprava s hrvatskim predstavnicima u radnim grupama ECHA-e, s ciljem razmjene mišljenja i planova budućih akcija. Prepoznata je važnost uloge i doprinosa agencije u postizanju ciljeva zacrtanih Europskom strategijom za održive kemikalije, te uloga Hrvatske kao aktivnog partnera na putu ostvarivanja ciljeva netoksičnog okoliša. Zajedničkim djelovanjem industrije, znanstvenih krugova civilnog društva i kreatora novih politika moguće je doprinijeti tranziciji na sigurne i održive kemikalije te da se nijedna kemikalija koja potencijalno ima negativne učinke na ljudsko zdravlje ili okoliš ne stavi na tržište prije nego se temeljito procijene opasnosti i rizici, poruka je današnjeg sastanka.
 
 
 
 
 

Pisane vijesti