Zubna putovnica

Slika /2017 dokumenti razni/Zubna-putovnica-e1486563059209.png

Pilot Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s ciljem promicanja i zaštite oralnog zdravlja

Dokument Strateški plan promicanja i zaštite oralnog zdravlja 2015-2017. integralni je dio Nacionalne strategije razvoja zdravstva za razdoblje od 2012-2020. godine i krovni je dokument dentalnomedicinske zdravstvene zaštite Republike Hrvatske koji određuje razvojne prioritete, ciljeve, aktivnosti i odgovornosti relevantnih partnera.
Temeljem navedenog dokumenta donesen je  Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja koji za cilj ima podizanje svjesnosti roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi, redovnog posjećivanja stomatologa te na taj način  postizanje dobrog oralnog zdravlja.

Pilot Projekt Zubna putovnica odnosno jedinstveni obrazac dentalnog statusa je  jedna od aktivnosti koja bi trebala pridonijeti da se promicanje i zaštita oralnog zdravlja uspješno provodi. Obzirom da je  za upis u osnovnu školu školskom liječniku pri sistematskom pregledu potrebno  donijeti potvrdu doktora dentalne medicine, do sada nije postojao jedinstveni obrazac za pregled kod doktora dentalne medicine koji se koristio pri upisu u školu, već su se u većini slučajeva pri upisu koristile potvrde različitih sadržaja i oblika. Djeca su često na prvi pregled doktora dentalne medicine dolazila radi upisa u školu i potvrde u tu svrhu. Zubnom putovnicom će roditelji, djeca i liječnici dentalne medicine dobiti priliku bolje se upoznati i dogovoriti o kontrolnom pregledu te, naposljetku, stvoriti naviku redovitih posjeta radi očuvanja oralnog zdravlja.
Pilot projekt Zubna putovnica je započeo u 6. razredima osnovne škole u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji u rujnu školske 2016./2017. godine, kada su učenici zajedno s pozivom na cijepljenje protiv hepatitisa B dobili i dentalni obrazac koji im je potreban za pregled kod doktora dentalne medicine. Nakon pregleda, roditelj, staratelj ili dijete prilikom dolaska na cijepljenje protiv hepatitisa B (na prvu ili jednu od sljedećih doza cijepljenja) školskom liječniku donosi i ispunjeni dentalni obrazac.
Od proljeća ove godine će se pregledom obuhvaćati i generacija učenika prvog razreda osnovne škole koji moraju kod dolaska na sistematski pregled školskom liječniku prije upisa u školu donijeti potvrdu doktora dentalne medicine. U projekt se uključuju još tri županije: Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska županija i  Grad Zagreb.
Projekt provodi Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), županijski zavodi za javno zdravstvo (ŽZJZ) Sisačko-moslavačke  i Vukovarsko-srijemske županije, Nastavni zavodi za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske županije i Grada Zagreba „Dr. Andrija Štampar“, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM).

Predstavljanje Projekta