POSJET BUDUĆOJ LOKACIJI IMUNOLOŠKOG ZAVODA

Slika /2021 Slike/556eb7f9-c93a-459f-8e5c-0c6cdfc46618.jpg

Zagreb/Sveta Nedelja, 17. rujna 2021. - Ministar zdravstva i gradonačelnik Svete Nedelje zajedno su  obišli buduću lokaciju Imunološkog zavoda u Brezju te naglasili dobru suradnju Vlade i lokalne vlasti u ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Ministar zdravstva Vili Beroš i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec razgovarali su o pripremama za izgradnju Imunološkog zavoda na novoj lokaciji u Brezju. U programu Vlade Republike Hrvatske oživotvorenje Imunološkog zavoda, nekadašnje perjanice u ovom dijelu Europe u proizvodnji cjepiva i protuotrova protiv ugriza zmija ljutica, ima vrlo visoko mjesto među prioritetima. Intenzivan rad timova Imunološkog zavoda i Ministarstva zdravstva na pripremama za preseljenje Imunološkog zavoda sa sadašnje lokacije u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu na novu lokaciju u Brezju u Gradu Sveta Nedelja, gdje bi u sljedećih nekoliko godina trebali niknuti novi proizvodni pogoni, odredili su i prve konkretnije korake. U narednom periodu će u Brezju biti izgrađen pogon za proizvodnju zmijskog protuotrova kojeg sada Hrvatska kao turistička zemlja mora uvoziti za svoje potrebe, a već su uspostavljeni kontakti s inozemnim partnerima za prodaju antitoksina i na stranim tržištima.

„Drago mi je da smo gradonačelnik i ja u razgovorima potvrdili važnost realizacije ovog projekta od iznimnog značaja za zdravstveni sustav naše zemlje, ali i od velikog interesa lokalne zajednice koja će, uz postojeće gospodarske subjekte, dobiti još jednu tvornicu visokovrijednih proizvoda i izvore prihoda grada u intenzivnom razvoju“, - rekao je poslije susreta ministar zdravstva Vili Beroš i naglasio da ga, kao ministra i člana Vlade ohrabruje ovakva učinkovita suradnja središnje vlasti i lokalne samouprave u policentričnom razvoju hrvatskih krajeva. Time se, ističe, ostvaruju planovi o otvaranju novih radnih mjesta, ulaganja u profitabilne i visokoakumulativne djelatnosti čiji proizvodi mogu biti konkurentni na svjetskim tržištima, a nije zanemariv i doprinos domaćoj znanosti i istraživačkom radu koji će se, poslije niza godina zaostajanja, opet koncentrirati u Imunološkom zavodu.

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec istaknuo je kako mu je izuzetno drago da su  ovdje  ministar zdravstva gospodin Beroš i ravnatelj Imunološkog zavoda gospodin Čardžić, ali i sve stručne službe i suradnici, koje će omogućiti da se ova investicija provede upravo ovdje u Brezju. „Moja majka je radni vijek provela u zdravstvu te sam iz prve ruke oduvijek bio upoznat s vrhunskom kvalitetom proizvoda koju je nekoć plasirao Imunološki zavod, a što danas više nije slučaj zbog pogrešnog upravljanja. Ovo nije kritika, već poziv na bolju i jaču suradnju kako bi se obnovio njegov rad. Rad Imunološkog zavoda trebao bi se bazirati na dobrom razvoju, na istraživanju, distribuciji i prodaji njegovih proizvoda, a kroz javno privatno partnerstvo koje predstavlja zdrav način upravljanja. Smatram kako je to jedini pravi način i  izbor kojim bi Imunološki zavod  bio u skladu s konkurencijom sada već na svjetskoj razini“, - naglasio je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Poslije razgovora u Gradskoj upravi, zajednički su sa suradnicima posjetili buduću lokaciju gdje ih je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić upoznao s projektom nove tvornice, posebno s planovima za izgradnju pogona za proizvodnju zmijskog protuotrova u Brezju koja bi već za sljedeću turističku sezonu osigurala prve količine. U Brezju su, na zemljištu koje je u vlasništvu Imunološkog zavoda, smješteni konji, ovce i zmije koji već godinama čekaju da ponovno krene proizvodnja antitoksina.
„Godinama se pričalo o revitalizaciji Imunološkog zavoda, rađeni su planovi, ali nije se pomaknulo od početka. Sada istodobno guramo na više kolosijeka, od izrade projektne dokumentacije, prikupljanja ponuda za montažnu zgradu i potrebnu opremu buduće tvornice zmijskog protuotrova, do kontakata s potencijalnim strateškim partnerima iz svijeta i zainteresiranim investitorima“, - rekao je  ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Pisane vijesti