Deset godina Udruge volontera u palijativnoj skrbi

Dana 24. studenog 2019. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu održana je proslava povodom deset godina rada udruge La Verna koja okuplja volontere u palijativnoj skrbi. Na proslavi je sudjelovala i predstavnica Ministarstva zdravstva dr. Sanja Predavec te u ime ministra zdravstva  čestitala  na uspješnom i prepoznatom 10-godišnjem radu volontera s palijativnim bolesnicima, kao i na dobivenoj nagradi volonterskog Oskara 2018. predsjednici udruge La Verna gospođi  Blaženki Eror Matić i nagradi za najbolji program u palijativnoj skrbi u 2018. godini, dodijeljen Udruzi od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Uspostava sustava palijativne skrbi, uz jačanje interdisciplinarne suradnje, od velike je važnosti za Republiku Hrvatsku. Njezina važnost prepoznata je u Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva Republike Hrvatske 2012.-2020. godine, kao i u Nacionalnom programu razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017-2020. godine, koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske 18. listopada 2017. godine.

Palijativna skrb je interdisciplinarna u svom pristupu te svojim djelokrugom obuhvaća bolesnika, obitelj i zajednicu. Članove palijativnog tima čine zdravstveni i nezdravstveni profesionalni članovi tima, a uz njih važno mjesto ima i duhovnik i volonter.

Zajednički cilj je poboljšati kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima uslijed neizlječivih, uznapredovalih bolesti kroz suzbijanje boli i drugih simptoma te rješavanje socijalnih, psiholoških i duhovnih problema.

Volonteri imaju nezaobilazno i važno mjesto u skrbi za umirućeg i doprinose kvaliteti života oboljelih i njihovih obitelji. Unose smirenje, daju sigurnost, pružaju razumijevanje u patnji i olakšavaju teške trenutke s kojima se suočavaju palijativni bolesnici i njihove obitelji.