02. travnja – Svjetski dan autizma

Ujedinjeni narodi proglasili su današnji dan Svjetskim danom autizma s ciljem upoznavanja  javnosti s teškoćama koje imaju oboljeli i njihove obitelji. 

Najglasnije je o autizmu progovorio Dustin Hoffman briljantnom ulogom autističnog muškarca Raymonda u filmu Kišni čovjek. Raymonda je otac, iznimno bogat i uspješan poslovni čovjek, ali potpuno nesposoban da se nosi s ovim kompleksnim poremećajem, udaljio iz obitelji i skrb o njemu povjerio instituciji. Film govori o Raymondovom odrastanju daleko od obitelji, sakrivenom u zlatnom kavezu unutar debelih zidina doma za psihički oboljele osobe i fantastično oslikava probleme kojima su izložene autistične osobe i njihove obitelji – od stigmatiziranja, izolacije, nedostatka informacija, nedovoljne podrške…

Za prepoznavanje ovog razvojnog poremećaja mozga postoji čitav niz znakova koji se pojavljuju vrlo rano - dijete ne reagira na vanjske podražaje poput dodira, zvuka, glas majke, pokazuje otpor prema novim vještinama, prema dodiru, ne želi mijenjati rutinirano ponašanje, ne gleda u oči, ne igra se s drugom djecom… Ni jedna od opisanih pojava nije tipična za autizam, ali više njih zajedno zvone na uzbunu i zahtijevaju temeljitu obradu. Za točnu dijagnozu treba proći čitav niz dijagnostičkih protokola koje obavljaju specijalizirani interdisciplinarni dijagnostički timovi. Rano otkrivanje autizma može pomoći djetetu da stekne određene socijalne vještine i samostalnost. U Hrvatskoj djeluju centri za autizam s programima rehabilitacije i savjetovalištem za roditelje. Osim sportsko-rekreacijskih aktivnosti poput plivanja, terapijskog jahanja, jednostavnih atletskih disciplina, centar pruža rehabilitacijske programe – kineziterapiju, psihološku, govorno-jezičnu, likovnu i glazbenu terapiju.



Vijesti iz medija