24. ožujka - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Na današnji dan prije točno 130 godina doktor Robert Koch otkrio je bakteriju Mycobacterium tuberculosis, uzročnika tuberkuloze, bolesti koja je u srednjem vijeku, prije ere antibiotika, pokosila stanovnike europskog kontinenta. Od nje je mahom obolijevala gradska sirotinja, beskućnici, ali i znameniti i imućni ljudi poput Goethea, Chopina, Kafke, Matoša i Šenoe.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje oboli gotovo deset milijuna ljudi, većinom stanovnika nerazvijenih zemalja s lošim higijenskim, prehrambenim i zdravstvenim uvjetima. Zbog globalizacijskih procesa i s tim povezanog načina života, bolest se lako prenosi pa ne treba zanemariti da se i kod nas godišnje zabilježi oko 700 novooboljelih, što je još uvijek ispod europskog prosjeka i bilježi stalni pad.

Ove se godine dan borbe protiv tuberkuloze obilježava pod sloganom „Zaustavite tuberkulozu u mom životu“ a  posvećena je tuberkulozi djece. U našoj se zemlji među djecom bilježi dosad najmanja incidencija. Kalendar cijepljenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nalaže cijepljenje protiv tuberkuloze već u rodilištu, a u 7. razredu dijete se testira i docjepljuje ukoliko je rezultat testa tuberkulin negativan. Liječenje tuberkuloze zakonska je obaveza i besplatno je za sve građane Republike Hrvatske, bez obzira jesu li zdravstveno osigurani ili ne.

MINISTAR

prof. dr. sc. Rajko Ostojić, dr. med.



Vijesti iz medija