30 milijuna iz EU fondova za program "Živjeti zdravo"

  • Slika /Vijesti/2016/eu A.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu zdravstva danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali"

Riječ je o više od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje je ugovorilo Ministarstvo zdravstva, a dodijelit će se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za provedbu programa „Živjeti zdravo“, kojeg je Vlada RH u srpnju 2015. proglasila Nacionalnim programom.
Ugovor su potpisali ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. Krunoslav Capak i v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Potpisivanju je prisustvovao ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u svojstvu čelnika Upravljačkog tijela za Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014. – 2020.
„Uz pomoć Europskog socijalnog fonda, a zahvaljujući Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i drugima, provodit ćemo programe kako bismo prevenirali bolest i kako bismo, od dječje dobi preko odrastanja do najstarije dobi, usvojili zdrave životne navike, smanjili pobol i učinili ovu naciju zdravijom“, rekao je ministar Kujundžić i dodao kako vjeruje da će ovaj program učiniti Hrvatsku zdravijom zemljom.
Krunoslav Capak je rekao kako je ovo sretan dan za Hrvatski zavod za javno zdravstvo i za sve građane. „Epidemiološki podaci govore kako u Hrvatskoj dominiraju kronične nezarazne bolesti, prije svega kardiovaskularne, dijabetes i karcinomi, a čemu najviše doprinose naše nezdrave životne navike, nezdrava hrana i nedovoljna tjelesna aktivnost. Zato je ovo važan projekt u koji će se tijekom idućih šest godina uložiti preko 30 milijuna kuna ne bi li se smanjio pobol i očuvalo zdravlje naše populacije“, zaključio je Capak.
Program „Živjeti zdravo“ provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, krovna javnozdravstvena ustanova koja zajedno s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo brine o zdravlju hrvatskih građana. Riječ je o programu promocije pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti radi prevencije debljine, očuvanja i unaprjeđenja mentalnog te spolnog i reproduktivnog zdravlja. Cilj projekta „Živjeti zdravo“ je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života.
Ministarstvo zdravstva u sklopu Europskog socijalnog fonda ima ulogu posredničkog tijela razine 1, dakle, planira sredstva, provodi mjere informiranja i vidljivosti, priprema natječajnu dokumentaciju za odabir projekata, inicira strateške projekte, sudjeluje u izboru projekata koji će se financirati, sudjeluje u procesima plaćanja korisnicima i povrata sredstava kod nepravilnosti.
 
 
 

Pisane vijesti