Andrija (Ministarstvo zdravstva RH) – prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj živi na WhatsAppu

Slika /2020 Slike/EVkM3aHWoAAHiBW.jpg

ZAGREB, Hrvatska, 14. travnja 2020. - Upoznajte Andriju, prvog digitalnog asistenta na bazi umjetne inteligencije koji svojim nadljudskim snagama pomaže u borbi protiv koronavirusa.

Andrija je ime dobio po ocu preventive Dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. “Pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unapređenju trebaju se baviti svi, bez razlike”, naglašavao je Štampar važnost suradnje građana i njihove uključenosti u aktivnosti zdravstvenih institucija.
 
Kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa dovela je do nikada veće potrebe za kvalitetnom suradnjom između Vlade i građana jer jedino međusobnim povjerenjem i poštivanjem pravila moguće je ostvariti značajne rezultate u borbi s epidemijom.
 
,,Digitalizacija je proces kojeg provodimo kroz cijeli mandat naše Vlade. Daljnjom digitalizacijom procesa u području zdravstva želimo olakšati brojne usluge našim građanima za vrijeme pandemije COVID-19. Pomoću digitalnog asistenta Andrije pomažemo svima da prepoznaju simptome zaraze na sebi i drugima na vrijeme, što je ključno i za zaštitu zdravlja građana i za daljnje poštivanje zaštitnih mjera prema drugima.  Hrvatska je u borbi protiv virusa COVID-19 izabrala strategiju borbe za živote i zdravlje građana. Uz adekvatne mjere koje smo poduzeli, ključna je i odgovornost svakog pojedinca da ovu krizu prebrodimo i iz nje iziđemo snažniji i složniji kao narod i kao zemlja'', poručio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.
 
Andrija je digitalni osobni asistent namijenjen svakom hrvatskom građaninu, s njim možete komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi „Pozdrav“ na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Također, servis se može aktivirati i klikom na ovu POVEZNICU. Aktivacijska poveznica bit će objavljena je na Andrijinoj službenoj stranici www.andrija.ai kao i na službenoj stranici Vlade RH za borbu protiv koronavirusa www.koronavirus.hr
 
Andrija je izgrađen na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.
 
„Društvena svijest presudan je faktor u rješavanju izazova s kojima smo suočeni. Zbog toga se zalažemo da putem digitalnog asistenta Andrije omogućimo direktan odnos svim građanima Hrvatske s Ministarstvom zdravstva  i stvorimo prostor za zajedničku suradnju u pitanju javnog zdravstva.” izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva.
 
Zašto je Andrija poseban?

Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:
 
  • Educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih
  • Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav
  • Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera
 
„U teškim vremenima poput ovih ljudi više nego ikad koriste WhatsApp kako bi se povezali sa svojim prijateljima, obitelji i zajednicom te im pružili podršku. Drago nam je što Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske možemo osigurati komunikacijske alate koji će im pomoći u odgovaranju na upite građana o koronavirusu pouzdanim i pravovremenim zdravstvenim savjetima, a sve kako bi se građani osjećali sigurno“, poručio je Robert Bednarski, Country Director, CEE iz Facebooka.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths,  Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI. Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade velikodušno dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije novim koronavirusom. 

CroAI okuplja tvrtke iz Hrvatske koje vjeruju da je umjetna inteligencija velika prilika za našu zemlju koju ne smijemo propustiti. U ovakvim neizvjesnim trenucima ponosni smo na činjenicu što su se naše tvrtke članice aktivirale i svojim rješenjima pokušavaju pomoći u borbi protiv pandemije. Andrija je jedno od takvih rješenja, a u isto vrijeme i dokaz da se umjetna inteligencija može pametno integrirati u sustav javnog zdravstva te motivirati  ljude da se aktivno pridržavaju uputa za dobrobit svog zdravlja. ”, izjavio je Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths.Foto: vlada.gov.hr 

Pisane vijesti