Beroš: Liječenje covida-19 u svim bolnicama; ukidanje mjera ovisi o ponašanju virusa

Slika /2021 Slike/VRH_4698.png
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak kako Klinička bolnica Dubrava u četvrtom valu pandemije više neće biti samo covid bolnica već će oboljele primati i druge bolnice a ukidanje svih mjera ovisit će isključivo o ponašanju virusa.
 
Beroš je nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva s ravnateljima bolnica i članovima ekspertne skupine izjavio kako je dogovoreno je da se postigne kolektivna pripravnost cijelog zdravstvenog sustava ali da to ne znači da se odustaje od centraliziranog pristupa. 
 
"Dogovorili smo da će Klinika za infektivne bolesti i dalje biti primarni centar. Nakon toga, ovisno o rastu brojeva, punit će se i druge ustanove, poglavito pojedini njihovi dijelovi", izjavio je.
 
"U ovom trenutku imamo 427 hospitaliziranih, 55 je na respiratoru, što je više nego prošle jeseni, odnosno prošlog 30. kolovoza. I zato smo se sastali, jer moramo biti spremni", kazao je.
 
Zasad je osigurano oko 410 covid postelja a u Zagrebu će u ovom trenutku iz plana bile izuzete KB Merkur i Sveti Duh, međutim, dodao je, i te će se bolnice ako će trebati, prilagoditi situaciji.
 
Na pitanje je li izvjesno ukidanje svih epidemioloških mjera, Beroš je rekao da je to jedna od mogućnosti, ali da će to ovisiti isključivo o "ponašanju virusa".
 
Rekao je i kako o cijepljenju zdravstvenih djelatnika trećom dozom mišljenje treba reći struka. "Još uvijek u stručnoj medicinskoj dokumentaciji nema jasnih utemeljenja i jasnih algoritama za primjenu treće doze. Nova je bolest, nove su okolnosti", rekao je Beroš.
 
Istaknuo je kako je početak četvrtog vala drugačiji nego krajem prošlog ljeta jer su kliničke slike lakše pa i broj novozaraženih nije relevantan kao ranije.
 
"Relevantan je onaj broj koji će opteretiti zdravstveni sustav, a to je broj hospitaliziranih i broj najtežih bolesnika na respiratoru no zasad ćemo se držati općih mjerila", kazao je Beroš.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti