Beroš: Napravit ćemo sve da zdravstveni sustav funkcionira što duže i što bolje

Slika /2020 Slike/HN20201019767548 (1).jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je uoči užeg kabineta Vlade kako je trenutno u Hrvatskoj 12.736 aktivnih slučajeva koronavirusa te da raste broj hospitaliziranih, pa ih je danas  932, što je 155 više nego jučer.

Na respiratoru je 68 osoba, 14 više nego jučer. Danas su umrle 23 osobe, a dosad su ukupno preminule 493 osobe.

Beroš je rekao da je u respiratorno-intenzivističkom centru u KBC-u Split popunjeno 50,68 post kapaciteta. Tamo se trenutno liječi 75 bolesnika, a ako se njihov broj poveća ponovo će biti angažiran cijela zgrada bolnice na Križinama.

U KBC-u Rijeka popunjenost je 30,43 posto s 21 bolesnikom, u KBC Osijek 51,38 posto s 93 bolesnika, dok je Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" već dugo u režimu popunjenosti preko 90 posto i nema mogućnosti za povećanje kapaciteta.

U KB-u Dubrava imamo 90,20 posto popunjenosti, a trenutno se aktivira novih 200 kreveta. Nakon jučerašnjih 10 danas stiže novih 20 respiratora, kao i novi medicinski kadar - 39 sestara i pet anesteziologa, najavio je Beroš.

"Napravit ćemo sve da zdravstveni sustav funkcionira što duže i što bolje. Nitko od nas nema staklenu kuglu da bi mogao predvidjeti nekakav krah, kao što čitam u medijima. On je moguć, no ja kao odgovorna osoba napravit ću sve da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje sustava", poručio je ocijenivši kako je zdravstveni sustav u ovom trenutku još uvijek korak ispred potreba.

Trudit ćemo se da mjere budu balans između čuvanja zdravlja i gospodarskih aktivnosti

"Mnoge države uvode lockdown, a izostaju rezultati tih mjera. I dalje ćemo se truditi preporučivati mjere koje su balans između čuvanja zdravlja i gospodarskih aktivnosti", kazao je Beroš.

Rekao je kako prima mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne kontaktiraju svoje pozitivne pacijente ni njihove kontakte. Ponovio je da se svi u zdravstvenom sustavu moraju više angažirati po tom pitanju, budući da 160 epidemiologa to više ne mogu raditi bez pomoći drugih.  

"Od liječnika obiteljske medicine se očekuje da u centralni registar uvedu osobu koja je Covid pozitivna i da po mogućnosti kontaktiraju njegove kontakte. Epidemiolozi to više nisu u stanju sami napraviti. Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, uloga je liječnika primarne zaštite da sudjeluju u tome", istaknuo je Beroš.

Nikoga ne prozivam za nemar, ali molim da s obzirom na ugrozu svi budemo svjesni svoje odgovornosti, kazao je Beroš napominjući da Ministarstvo prima pozive velikog broja građana da ne mogu doći do svog doktora primarne zaštite.

Ne podržavam hajku na liječnicu koja je iznijela probleme u KB-u Dubrava

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da ne podržava "javnu hajku" na liječnicu koja je javnosti iznijela probleme u KB-u Dubrava, tvrdeći da u Respiracijskom centru bolnice nema lijekova i hrane za bolesnike.

"Ne podržavam javnu hajku na osobu koja je u javnost iznijela probleme u KB-u Dubrava. Svaki konstruktivno iznesen komentar, ako je utemeljen ili istinit, pa i javno, dobrodošao je jer time postajemo još bolji u onome što radimo. Trebamo se usmjeriti na rješenja i djelovati na temelju rezultata zdravstveno-inspekcijskog nadzora", napisao je Beroš na Facebooku.

Beroš je jučer izjavio da u KB-u Dubrava još traje nadzor zdravstvene inspekcije, a po preliminarnim podacima tamo nije bilo značajnijih propusta.


Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti