Beroš: Nepridržavanje najliberalnijih mjera u Europi može nas odvući u peti val i potencijalni lockdown

Slika /2021 Slike/3 (1).png

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je danas u Saboru da Hrvatska ima jedne od najliberalnijih epidemioloških mjera u Europi, a nepridržavanje tih mjera može nas odvući u peti val i potencijalni lockdown. Dodao je da promjene zakona ne bi bile ni potrebne da se svi pridržavaju mjera.

„Mnoge države uvele su znatno restriktivnije mjere nego što su na snazi u Hrvatskoj i nepridržavanje jednih od najliberalnijih mjera u Europi može nas vrlo lako odvesti u novi peti val epidemije i potencijalu situaciju lockdowna koji više ne želimo ponoviti”, kazao je Beroš saborskim zastupnicima predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Istaknuo je da je zadnjih dana ohrabrujući pad broja zaraženih koronavirusom, što nije slučajnost već posljedica odluka koje Nacionalni stožer civilne zaštite donosi na temelju struke.

Dostupno i besplatno - i cijepljenje i testiranje

"Nema razloga da se mjere ne provode ili da se njima protivi; one nisu ni diskriminirajuće niti stvaraju podjele, naprotiv one su uključujuće, a dodatni poticaj za poštivanje mjera je i ova prijetnja, nova varijanta virusa omikron", naglasio je ministar.

Podsjetio  je da je građanima dostupno i besplatno - i cijepljenje i testiranje.

"Da smo svi unisoni u provođenju mjera i da ih se pridržavamo, izmjene zakona ne bi bile ni potrebne", poručio je ministar zdravstva Beroš, objašnjavajući zašto se uvode kazne od 30 tisuća do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima.

Nitko ne tvrdi da su covid potvrde optimalan alat, ali su u ovom trenutku najbolji 

Otklonio je pritom insinuaciju zastupnika da se izmjene zakona donose radi 'obračuna s političkim neistomišljenicima'.

Ministar je odbacio kritike i da se covid potvrdama ograničava kretanje, već je upravo suprotno, objasnio je, njihovo ukidanje dovelo bi do ograničavanja kretanja jer su covid potvrde potrebne, primjerice na granicama.

„Nitko ne tvrdi da su covid potvrde optimalan alat, ali su u ovom trenutku najbolji”, naglasio je  Beroš.

Na traženja oporbe da se zakon, s obzirom na ograničavanje sloboda i prava građana, donese dvotrećinskom većinom, ministar zdravstva Beroš odgovara kako za to nema potrebe, jer je trenutni model upravljanja krizom u pandemiji dobar, brz je i učinkovit, te u skladu sa zakonima koje je potvrdio Hrvatski sabor.

Politički akteri koji negiraju bolest odgovorni su i ugrožavaju zdravlje građana

Na upit osjeća li se odgovornim za smrt više od 11 tisuća građana od koronavirusa,  Beroš je odgovorio negativno.

„Ne smatram se odgovornim. Oni politički akteri koji negiraju bolest, koji negiraju učinkovitost cijepljenja, koji pozivaju na masovna okupljanja tijekom epidemije, koji negiraju važnost testiranja - oni su ti koji ugrožavaju zdravlje građana i koji su indirektno odgovorni za smrtnost građana”, poručio je Beroš.

Pregovara se o lijeku koji pomaže zaraženima covidom

Ministar Beroš suglasio se kako bi svi koji javno iznose mišljenja o epidemiološkim mjerama i cijepljenju trebali objaviti jesu li primili novac od farmaceutske industrije i potvrdio da se pregovara o nabavi lijeka koji pomaže zaraženima covidom.

Na tvrdnje da se dio građana cijepio pod prisilom, a dio se ne želi cijepiti zbog su nelegalno uvedene covid potvrde, ministar je naglasio su da ove odluke legalne.

"Znate da ove odluke nisu nelegalne, legalne su, a to da je netko prisiljen  na cijepljenje - ne, ne i ne", odriješit je bio Beroš koji ističe da covid potvrde omogućavaju izbor, ako se netko ne želi cijepiti može se testirati.

Naveo je i tri razloga velikog broja necijepljenih: nepovjerenje u javne politike, dio građana nije u stanju žrtvovati dio komoditeta za zajednicu, a tu su i poruke kakve svi mi šaljemo.

Ministar je potvrdio da Hrvatska pregovara o nabavi određenih količina lijeka koji pomaže zaraženima covidom.

U razgovorima smo sa dvije velike kompanije za lijekove koji su u fazi istraživanja, kada dođe potvrda da se mogu koristiti napravit ćemo sve da dođemo do lijekova, kazao je.

Oporbu je zanimalo kakve nas epidemiološke mjere čekaju za Božić, a Beroš je odgovorio da će mjere isključivo ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ona se poboljšava, ako se ne pogorša neće niti novih mjera, poručio je.

Od kada postoji cjepivo, svaka je smrt suvišna

„Od kada postoji cjepivo, svaka smrt je suvišna, svaka se mogla spriječiti osim u ekstremnim slučajevima“, apostrofirao je Beroš i odbacio optužbe da zdravstveni sustav nije na zadovoljavajući način odgovorio na korona krizu.

Uvođenje covid potvrda prvo u državni i javni sektor objasnio je željom da se drugima ta opredijeljenost pokaže na vlastitom primjeru.

"Nikad nismo rekli da nećemo proširiti uporabu covid potvrda ako se situacija pogorša", rekao je.

Ministru je kazano da glavni prijepor oko mjera izvire iz zdravog razuma, jer su za nedavnog posjeta francuskog predsjednika Hrvatskoj uzvanici u restoranu bili bez maski, a konobari s njima.

Berošu je odgovorio da ljudi u restoranu ne mogu jesti s maskom, a konobar koji ih poslužuje ima veći broj kontakata i u većem je riziku i za sebe i za druge.

Alternativa covid potvrdama je lockdown

Alternativa covid potvrdama je samo lockdown, druge nema, upozorio je ministar i opetuje da to potvrđuje broj otkrivenih pozitivnih slučajeva među testiranima.

"Zakon je usmjeren na očuvanje zdravlja i života ljudi, nisu samo pojedini načelnici ti koji problematiziraju priču, ima i drugih koji se protive covid potvrdama", zaključio je ministar.

 Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti