Beroš: Sporazum o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji Hrvatske i Slovenije spašava živote

Slika /2023 Slike/F0_v3ZyWwAAT9Fe.jpg

„Današnjim činom zajedničkog potpisivanja Sporazuma o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, Vlada je započela realizaciju pravovremenog i kvalitetnog zbrinjavanja hitnih medicinskih stanja građana i posjetitelja sjeverozapadne Istre u Općoj bolnici Izola.

Ovim Sporazumom, zahvaljujući podršci predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i slovenske Vlade – spašavamo živote čime iznova pokazujemo našu reformsku usmjerenost – stavljanje pacijenata u fokus“, izjavio je ministar Beroš povodom potpisivanja Sporazuma predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i slovenskog predsjednika Vlade Roberta Goloba

Do sada su građani i posjetitelji sjeverozapadne Istre koristili usluge udaljenijih bolničkih centara u Puli i Rijeci. No, prekogranična zdravstvena suradnja Republike Hrvatske i Republike Slovenije omogućuje brže i kvalitetnije liječenje hitnih stanja, u trenucima kada je vrijeme bolničkog zbrinjavanja iznimno važno.

„Posebno je značajno što navedeni model prekogranične suradnje i premošćivanja granica u provedbi nacionalnih zdravstvenih politika služi kao reprezentativan primjer dobre prakse i značajan iskorak u provedbi temeljnih načela Europske unije (EU) – solidarnosti i slobodnog kretanja stanovništva, u ovom slučaju pacijenata, što je na razini EU posebno izazovno s obzirom na nacionalne nadležnosti u području zdravstva.“, istaknuo je ministar Beroš.

Dodao je da u prilog tome govori i već izražen interes drugih država članica EU, koje su prepoznale i žele primijeniti naš model prekogranične suradnje u zbrinjavanju pacijenata iz pograničnih područja.

Naglasio je da je ovo postignuće rezultat je napornog rada hrvatskih i slovenskih pregovaračkih timova koji su izradili i pregovarali o nacrtima triju dokumenata vezano uz pružanje hitne zdravstvene zaštite u prekograničnom području i to o Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o prekograničnoj suradnji u pružanju hitne zdravstvene zaštite, Administrativnom sporazumu o suradnji u području hitne zdravstvene zaštite između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Ministarstva za zdravlje Republike Slovenije te Protokolu prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenta u Opću bolnicu Izola.

Potpisivanje provedbenih resornih međunarodnih akata je predviđeno u ponedjeljak, 17. srpnja u Ministarstvu zdravstva između ministra Beroša i slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj gospodina Gašpera Dovžana ispred Ministarstva zdravlja Slovenije.

„Ovim Sporazumom Vlada Republike Hrvatske pokazuje visoki senzibilitet i zdravstvenu osviještenost prema svim stanovnicima i posjetiteljima sjeverozapadne Istre stvarajući preduvjete za još dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu skrb u svakom dijelu Hrvatske, što je i glavni cilj zdravstvene politike ove Vlade“, zaključio je ministar Beroš.


Izvor: Vlada

Pisane vijesti