Beroš: Uvođenjem covid-potvrda dodatno sprječavamo širenje virusa

Slika /2021 Slike/Beroš_2.png

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je Vlada jučerašnjim uvođenjem covid-potvrda spriječila daljnje širenje koronavirusa jer su među 54.086 testiranih zabilježili 1265 pozitivnih građana koji nisu znali da su oboljeli. Naglasio je kako su covid-potvrde ključan instrument kojim se može postići zdravstvena sigurnost, dodavši da sve koji govore drugačije treba zapitati zašto to rade.

Danas je bio sastanak ekspertne skupine Ministarstva zdravstva gdje je dogovoreno daljnje širenje kapaciteta za covid bolesnike.

"To ujedno znači i daljnja redukcija ostalih kapaciteta, hladnog pogona i elektivnih zahvata, što se sve odražava na zdravstveno stanje nacije. Budimo i toga svjesni. Upravo stoga je Vlada uvela nove mjere koje se odnose na širenje upotrebe covid-potvrda", rekao je Beroš novinarima u Banskim dvorima uoči užeg kabineta Vlade.

U tijeku jučerašnjeg dana je bilo 37.682 brza antigenska testiranja od kojih je detektirano 892 pozitivnih.

Istaknuo je da su ti zaraženi detektirani kao pozitivni zbog uvođenja covid-potvrda.

"Jutros od devet sati, testirano je još 16.404 građana brzim anitgenskim testom, od toga je 373 pozitivnih. Znači u dan i pol od najave početka širenja upotrebe covid-potvrda imamo ukupno testiranih 54.086, a pozitivnih je 1265. Nažalost ovo je neoborivi argument o koristi covid-potvrda", poručio je Beroš.

Svi ovi ljudi, dodao je, da nisu testiranjem proglašeni pozitivnim bili bi u svojim radnim okruženjima, obiteljima i širili bi virus, ne svojom krivicom, jer nisu ni znali da su pozitivni. Uvođenjem ove mjere sprječili smo širenje virusa.

Komentirao je i "činjenicu koju nitko ne negira" da cijepljeni mogu zaraziti druge i sami sebe.

"Pri tome moramo naglasiti da brzi antigenski testovi detektiraju nekoga tko ima veću količinu virusa u svojoj nosnoj sluznici. Istraživanja dokazuju da cijepljeni imaju manje količine, manje se razboljevaju i mogu manje širiti bolest", rekao je

Poručio je cijepljenima: Cijepljenje nas ne abolira od pridržavanja osnovnih protuepidemijskih mjera. Ako smo cijepljeni možemo zaraziti druge, ali u daleko manjem opsegu, stoga je potrebno pridržavati se mjera.

Naglasio je kako su covid-potvrde ključan instrument kojim se može postići zdravstvena sigurnost, dodavši da sve koji govore drugačije treba zapitati zašto to rade.

"Iznošenje vlastitog stava je legitimno, međutim iskrivljavanje činjenica i obmanjivanje javnosti nije dobro. Molim sve stručnjake da govore u ime znanosti i struke, a sve ostale molim da se suzdrže od takvih komentara jer njihova riječ nekoga zbunjuje, potiče na necijepljenje, potiče na netestiranje. Nije mi doista jasno zašto se netko odbija testirati", poručio je Beroš.

Vjerujem da će se Vlada zahvaliti na suradnji članu Znanstvenog savjeta Gordanu Laucu
 
Beroš je potvrdio kako "vjeruje" da će se Vlada zahvaliti na suradnji članu Znanstvenog savjeta Gordanu Laucu zbog poziva građanima na prosvjede.

"Vjerujem, odluka u ovome trenutku nije donesena, ja ju osobno zagovaram, a kako će Vlada odlučiti to ćemo vidjeti", rekao je Beroš.

Na upit osjeća li se odgovornim s obzirom na to da ga je on uključio u Znanstveni savjet, Beroš odgovara da se i sada slaže s mnogim Laucovim utemeljenjima i promišljanjima.

"Međutim sada kada je prošao određeni rubikon, kada je ušao u sfere pozivanja na prosvjede, kada trivijalizira problematiku koja dovodi do smrti hrvatskih građana, onda je u jednome trenutku dosta, mislim da je došao taj trenutak", kazao je Beroš.

Na pitanje kada će se to dogoditi, Beroš je kazao kako je iznio svoj stav za koji je uvjeren da će biti i stav Vlade te je o toj temi razgovarao i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Osobno sam nesretan zbog odbijanja testiranja

Po pitanju otkaza zaposlenima u javnoj ili državnoj upravi zbog odbijanja testiranja, Beroš je kazao kako je i jedan otkaz zbog te problematike previše.

"Zašto se netko odbija testirati. Neinvazivni postupak kojim se informira netko da li je nositelj virusa. To je znak općedruštvene odgovornosti. Nešto će biti, to je sukladno Zakonu o radu i drugim propisima. Osobno sam jako nesretan zbog toga", istaknuo je Beroš.

O navodima kako gradske uprave Sinja i Primoštena te Ured predsjednika Republike nemaju namjeru testirati svoje zaposlenike i goste, Beroš je poručio da će poduzeti određene korake sukladno zakonu i propisima, kao i da ne podržava takvo postupanje.

Ministar je komentirao i najavu referendumske inicijative Mosta protiv covid-potvrda.

"Mišljenja sam da su covid-potvrde, ne apsolutno dobro, ali u ovome trenutku optimalno rješenje za kontrolu aktualne epidemiološke situacije. Tko god misli da ima bolje rješenje dobrodošao je, pozivam gospodu iz Mosta da predlože koji je njihov koncept odgovora kada je 14-dnevna stopa novozaraženih na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj veća od 1400", zaključio je Beroš.


Izvor. Hina/Vlada

 


Pisane vijesti