Beroš: Veledrogerijama smo dali jasan signal da Vlada želi riješiti problem dugova

Slika /2021 Slike/14.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak kako je današnji sastanak s veledrogerijama bio jasan signal da Vlada želi riješiti problem dugova, a ministar financija Zdravko Marić najavio je pritom mogućnost uplate dodatnih sredstava radi normalne opskrbe lijekovima.

"Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti ovaj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu i ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu”, kazao je Beroš te ponovio kako se ne razmišlja o povećanju doprinosa za zdravstvo.
 
Tema sastanka bila su kratkoročna rješenja, odnosno dinamika otplate duga, no na razini Vlade razgovara se o reformama u zdravstvu koja će dovesti do dugoročnih rješenja, dodao je.
 
“Veledrogerijama smo prezentirali našu odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug", rekao je ministar zdravstva. Istaknuo je, međutim, kako je HZZO 2,5 milijarde kuna, umjesto na redovitu zdravstvenu zaštitu, morao preusmjeriti na pandemiju covid-19 i liječenje bolesnika.
 
"Ova Vlada će napraviti sve da niti jedan građanin ne ostane bez lijeka koji mu je potreban u datom trenutku. Prošli tjedan smo našli jedan od način kroz direktno plaćanje lijekova koji su potrebni za životno ugrožavajuća stanja, uključujući i onkološke bolesnike", istaknuo je Beroš.
 
A na tragu iznalaženja rješenja je i 900 milijuna kuna koji su za veledrogerije osigurani prošli tjedan, podsjetio je ministar zdravstva Vili Beroš.
 
Marić: Ideja današnjeg sastanka je da počnemo dijalog koji će se nastaviti idućih tjedana a svrha je da se osiguraju redovno funkcioniranje i poslovanje
 
"Ideja današnjeg sastanka je da počnemo dijalog koji će se nastaviti idućih tjedana a svrha je da se osiguraju redovno funkcioniranje i poslovanje", izjavio je Marić nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.
 
Također, nastavio je, da mi s naše strane omogućimo podmirivanje obveza, da dugovi više ne rastu galopirajuće, prije nego se dogodi temeljitija reforma zdravstvenog sustava koja je, mislim da je to sada svima jasno, više nego potrebna.
 
Rekao je kako na sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom već su nužna dugoročan rješenja.
 
Istaknuo je kako je na razini vlade otvoren dijalog oko dugoročnih mjera koje znače temeljitije restrukturiranje sustava te da će je cilj doći do točne dinamike financijskih transfera iz Državnog proračuna dobavljačima tijekom godine.
 
Kazao je kako je cilj da transferi iz HZZO-a u okviru financijskih mogućnosti budu redovni kako se ne bi kumulirao dodatni dug i dodatni dani neplaćanja bolnica i ljekarni, koje su donedavno bile u zakonskim rokovima plaćanja od 60 dana, što je sada probijeno.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti