Beroš za Dnevnik HTV-a: Najjednostavniji i najbrži izlaz iz ove krize je cijepljenje

Slika /2021 Slike/VRH_8061.png

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 816 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 457 pacijenata, od čega 57 na respiratoru.

Ministar zdravstva Vili Beroš u središnjem Dnevniku HTV-a, komentiravši docjepljivanje trećom dozom, rekao je da će to ovisiti o stručnoj procjeni.

„Pratimo svjetsku i stručnu literaturu, imamo i vlastita istraživanja. Na osnovu tih podataka - kada je i je li treće doza potrebna, donijet ćemo odluku“, rekao je dodavši kako osobno misli da će se ići u tom smjeru.

„Sagledava se pad antitijela nakon prve doze, nakon docjepljivanja i gleda se njegovo nestajanje. To znači da je naš organizam manje otporan na infekciju i postavlja se pitanje treće doze docjepljivanja. Preliminarni podaci iz Izraela govore da su nuspojave nakon treće doze manje nego kod ranijih, ali kad će se krenuti s trećom dozom procijenit će struka“, naglasio je Beroš.

Na pitanje jesmo li dosegnuli plafon kada je riječ o cijepljenju dvjema dozama, ministar Beroš je rekao kako aktivno rade da podignu postotak procijepljenosti, koji je sa današnjim danom 51,34 posto.

„Dolazi hladnije vrijeme, sve je veći broj zaraženih i hospitaliziranih i vjerujem da će to potaknuti ljude da razmisle o onome što je najjednostavniji i najbrži izlaz iz ove krize – cijepljenje“, rekao je.

Dati povjerenje struci

Osvrnuo se i nedavni upit predsjednika Milanovića zašto cijepljeni ljudi moraju nositi maske.

„Moramo dati povjerenje struci. Svatko od nas ima pravo na svoj osobni stav i mišljenje, ali to je osobni stav, a ne stav struke. Ono što nas brani od virusa nije osobni stav, nego stav struke. Ponekad je neugodno nositi masku, ali nošenje maske spašava život. Cijepljenje je apsolutno savršena metoda za izlazak iz krize, ali niti jedan lijek, pa tako ni cijepljenje nije 100 posto. Postoje oni cijepljeni koji će se svejedno razboljeti. A tu je i pitanje djelovanja na nove varijante“, kazao je.

Otkrivena je, istaknuo je, nova Mu varijanta koja je stavljena na listu WHO-a onih varijanti koje treba pratiti. „Pojavila se u siječnju u Kolumbiji i Ekvadora. Prisutna je i u Europi, ali se čini da nema potencijal zamijeniti deltu. Međutim, nikad se ne zna, nikad dovoljno opreza“, dodao je.

Osvrnuo se i na dug veledrogerijama koji je ponovno prešao 3 milijarde kuna.

„Zanemaruju se troškovi covid krize. Nas covid kriza košta 2.7 milijardi kuna. Uz druge troškove veliko je to opterećenje. Moramo se svi zajedno uhvatiti u koštac s tim problemom. I građani jačajući odgovornost prema vlastitom zdravlju, i u pogledu covid krize, ali i u pogledu drugih elemenata - pušenje, alkohol, debljina. Na nama je da utemeljimo reformske mjere koje su već spremne, na usuglašavanju i vjerujem da će krenuti čim prije“, zaključio je ministar zdravstva Beroš.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti