Beroš za HRT: Potrebno je transformirati i reorganizirati naš bolnički sustav

Slika /2023 OBJAVE/Ministar Beroš HRT (1).jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je večeras u Dnevnika HRT-a.

Na početku se osvrnuo na ulaganje u KBC Rebro, naglasivši da će takvo ulaganje donijeti pružanje vrhunske zdravstvene skrbi.

"Isto tako donijet će bolje uvjete rada za sve zdravstvene radnike. To su zaista velika infrastrukturna ulaganja, ali ona sama po sebi nisu dostatna. Potreban je organizacijski i financijski iskorak da bi naš zdravstveni sustav učinili boljim", rekao je ministar.

Kazao je da su poneke županije i gradovi jako dobri gospodari bolnica, ali i da je potrebno provesti određene preduvjete da bi se moglo upravljati zdravstvenim sustavom.

"Čuli smo u nekoliko navrata da se župani žale, odnosno najavljuju da najbolje znaju situaciju u svojim županijama. Možda i znaju, ja im vjerujem. Međutim, oni nemaju širu sliku. Potrebno je transformirati naš bolnički sustav i reorganizirati ga. Jer 63 bolnice u ovakvom obliku za nešto manje od 4 milijuna stanovnika nije održivo", objasnio je.

Istaknuo je da se bolnice neće ukidati, ali da ih ima previše.

Prijenos osnivačkih prava predviđen je za 1.1.2024.

Na pitanje hoće li se promjenom upravljačkih prava mijenjati svi ravnatelji i upravna vijeća, ministar je odgovorio da neće nužno. Dodao je da je prijenos osnivačkih prava predviđen za 1.1.2024. godine.

"Nakon toga imamo jedan rok od šest mjeseci u kojem se moraju i mijenjati statuti bolničkih ustanova te hoće li se imenovati nova ili stara upravna vijeća. Isto tako novi ili stari ravnatelji. Ono što je također jedna od mogućnosti je davanje mišljenja svakog župana na odabir ravnatelja u njegovoj županijskoj bolnici", utvrdio je Beroš.

Rekao da je trenutno naš bolnički sustav disfunkcionalan.

"Imamo situacije u općim županijskim bolnicama ili djelatnostima gdje su bolnički kreveti popunjeni i do 20, 30, 40 ili 50 posto. S druge strane nemamo one djelatnosti poput palijative, kroničnih kreveta i tako dalje", naveo je Beroš.

Dodao je da specijalne bolnice ne prenose osnivačka prava, samo opće županijske bolnice.

Ne trebamo strahovati od koronavirusa

Ministar je rekao da u ovom trenutku ne trebamo strahovati od koronavirusa.

"U Hrvatsku je došlo novo varijantno cjepivo, 103 tisuće doza su već tu", zaključio je. 

Izvor: HRT/Vlada
 
 

Pisane vijesti