Capak i Beroš na promociji covid buseva

Slika /2021 Slike/HN20210614080507.png

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u ponedjeljak su promovirali cijepljenje covid-autobusima te istaknuli važnost visoke cijepljenosti za turističku sezonu, ali i kao pripremu za jesenski novi val pandemije.

U Hrvatskoj je cijepljeno nešto više od 40 posto odraslog stanovništva, no u zemlji je detektiran i novi opasni delta soj tako da opuštanja nema, poručio je Capak u mjestu Stari Gradac u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je danas krenuo prvi covid-autobus prema ruralnim naseljima. 

Početak rada covid-buseva Capak je ocijenio važnim trenutkom s obzirom na smanjivanje interesa za cijepljenje.

Ovim  inovativnim oblikom timovi autobusom dolaze do kućnog praga stanovništva u manjim mjestima. Covid-busevi će, po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i biti određeno vrijeme u manjim mjestima.

"Idemo prema zajednici. Ovaj autobus koji će obići ruralna područja prvi je dokaz da će se cijepljenje učiniti dostupnijim onima koji su se možda dvoumili bi li putovali u Viroviticu, a sada se imaju priliku cijepiti na licu mjesta, u blizini svojih domova", rekao je Capak na promociji covid-autobusa.

I dalje se držati mjera

Zbog smanjivanja interesa za cijepljenje, s jedne se strane pojačava medijska kampanja, a s druge strane županijski zavodi za javno zdravstvo i domovi zdravlja organiziraju javne pozive da se može doći cijepiti tko god želi u bilo koje vrijeme.

Istaknuo je i da će se cijepljenje stimulirati kroz tzv. digitalne covid potvrde kojima će se dokazivati preboljenje, cijepljenje ili testiranje (negativan test). Te potvrde moći će se koristiti šest mjeseci i s njima dolaziti na različita kulturna, sportska i druga događanja bez klasičnih epidemioloških mjera.

Sadašnji epidemiološki trenutak, tvrdi Capak, dobar je te podsjeća kako smo prošle godine u ovo doba  imali puno manje brojke nego što ih imamo sada.

Na početku lipnja bili smo na nuli, ove godine ne možemo doći do nule, imamo te nove varijante, napomenuo je dodavši kako je u Hrvatskoj detektiran indijski ili delta soj koji je opasniji i brže se širi.

"Trebamo se i dalje držati mjera kako bismo spremni dočekali turističku sezonu, proveli mirno ljeto i postigli što veću cijepljenost tako da na jesen krećemo u povoljniju situaciju u odnosu na novi val o kojemu sad već svi pričaju", poručio je Capak.

Poruka sigurnosti

I ministar Beroš istaknuo je da se  idejom covid-buseva željelo naglasiti važnost cijepljenja. "Sada smo u neobično izazovnoj situaciji uoči sezone, a u svijetu ima i novih sojeva. Želimo biti promišljeni, sigurni i odaslati poruku sigurnosti svima pa tako i našim gostima. Cijepljenje je najbolje što možemo učiniti u ovom trenutku. Promocija cijepljenja je promocija zdravlja i sigurne budućnosti", poručio je ministar.
 
Cijepljenja putem covid-busa u Virovitičko-podravskoj županiji provodit će se od 14. do 18 lipnja, a danas je na redu šest mjesta: Stari Gradac, Otrovanec, Velika Črešnjevica, Turnašica, Špišić Bukovica i Bušetina.

Beroš: Želimo poslati poruku sigurnosti, a to možemo najbolje pridržavanjem epidemioloških mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je u Virovitici opovrgnuo priču s društvenih mreža da je ostao dužan u zadarskom kafiću koji je jučer demonstrativno napustio zbog nenošenja maski, upitavši novinare zar misle da bi ministar u Vladi ostao nekome dužan dvije kune.

"Naravno da nisam nikome ostao dužan. Ja mislim da incidenta nije ni bilo, no to što sad neki žele od toga napraviti priču i svesti na dvije kune, to je kriva poruka", istaknuo je Beroš tijekom boravka u Virovitičko-podravskoj županiji odgovarajući na novinarska pitanja o incidentu u Zadru zbog nenošenja maski u kafiću. 

Jutros sam se čuo s vlasnikom toga kafića, naravno da nisam ostao dužan, istaknuo je Beroš u izjavi novinarima nakon promocije covid autobusa.

"Kakav bih ja to bio ministar zdravstva da sam ostao sjediti u tom kafiću sa stranim gostima i konobarima bez maske?", upitao je Beroš.

Bitna je poruka koju šaljemo u javnost

Ispričao je i svoju verziju jučerašnjeg događaja u kojoj je on "vrlo lijepo i pristojno pokušao zamoliti da se maske stave, no njegovoj molbi nije udovoljeno".

Istaknuo je kako nije bitan on, niti dvije kune, već poruka koju šaljemo u javnost.

"Tamo su bili gosti koji gledaju na našu zemlju kroz takvo postupanje. Želimo poslati poruku sigurnosti, a to možemo najbolje pridržavanjem epidemioloških mjera", istaknuo je ministar.

S obzirom da se jučer tijekom večeri priča razvijala dalje, pa su neki postavljali pitanje trebaju li djelatnici nositi maske na otvorenom, Beroš ističe da je to potrebno jer se konobari koji poslužuju na otvorenom približavaju gostima bliže od dva metra ili metra i pol.

 "Ako poslužujete goste, potrebno je nositi masku zbog svoje zaštite i zaštite drugih. No, kao čovjek, liječnik i aktualni ministar ne mogu pristati da me netko optužuje da nisam platio dvije kune. Jesam", bio je rezolutan Beroš.

Capak: AstraZenecom se ne bi trebale cijepiti jedino osobe s kapilarnim curenjem

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je jučerašnje priopćenje Europske agencije za lijekove (EMA) da bi zemlje trebale izbjegavati cjepivo AstraZenece protiv covida-19 za starije od 60 godina zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi.

"Koliko je meni poznato jedino je donesena odluka da se AstraZenecom ne bi trebale cijepiti osobe koje imaju tzv. kapilarno curenje, vrlo rijedak poremećaj povezan s manjkom određenih proteina u krvi, temeljem čega onda istječe tekućina kroz kapilare i stvaraju se edemi", rekao je Capak.

Dodao je da EMA nije donijela zaključak  da se AstraZenecom neće cijepiti osobe starije od 65 godina, kako se pisalo na hrvatskim portalima tijekom vikenda.

Danas, kaže, kreće ponovno sastajanje HALMED-a i HZJZ-a i povjerenstva za nuspojave pa će se pokušati doznati odakle je ta informacija došla i tko je o tome pričao.

"Sada kada je incidencija u Europi puno niža nego što je bila kada se krenulo s cijepljenjem AstraZenecom, malo se mijenjaju omjeri rizika  - onih koji obole i eventualno dožive tešku bolest u odnosu na one koji se cijepe i dožive neku tešku nuspojave", rekao je Capak.

To se mijenja pa je potrebno da se to ponovno prodiskutira na razini Europe i Hrvatske", poručio je ravnatelj HZJZ-a u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je počelo cijepljenje uz pomoć covid autobusa.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti