Čestitke u povodu Međunarodnog dana sestrinstva

Slika arhiva/images/novosti/novosti/cestitke_u_povodu_medunarodnog_dana_sestrinstva/116095-1-cro-HR/cestitke_u_povodu_medunarodnog_dana_sestrinstva.jpg

ZAGREB, 31. listopad – Predstavnici Ministarstva zdravlja i članovi izaslanstva Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održali su danas radni sastanak.
 

Ministar Varga uručio im je čestitke i zahvalnice kao priznanje za njihov doprinos zdravstvenoj zaštiti građana i hrvatskom zdravstvenom sustavu.

 „Zbog niza poslova koje radite, od skrbi, praćenja, nadzora, savjetovanja, njege, vođenja dokumentacije, Vaša je uloga u našem zdravstvenom sustavu neprocjenjiva,“ istaknuo je ministar u čestitci i dodao kako vjeruje da se zajedničkim trudom može poboljšati njihov status. „Ministarstvo zdravlja čini sve kako bismo zadržali ovaj dragocjeni kadar u našim zdravstvenim ustanovama“, rekao je ministar Varga i izrazio želju da se medicinske sestre i tehničari prvenstveno zaposle u Hrvatskoj.

Medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju svoj dan 12. svibnja u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Florence Nightingale inicirala je polovicom 19. stoljeća ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, a 1860. godine otvorila je u Londonu prvu školu za medicinske sestre.

Danas u sustavu radi sve više medicinskih sestara s visokim obrazovanjem, koje nakon trogodišnjeg studija stječu status prvostupnice sestrinstva, a nakon završenog diplomskog studija na sveučilištu i veleučilištu, stječu naziv magistre sestrinstva, odnosno diplomirane medicinske sestre.



Pisane vijesti