Četvrti hrvatski dan raka glave i vrata: besplatni pregledi za građane u KB Dubrava

ZAGREB, 24. travnja - U Kliničkoj bolnici Dubrava građani danas mogu od 15 do 19 sati obaviti besplatni specijalistički pregled glave i vrata, a cilj te akcije  jest podići svijest  javnosti o simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i liječenju karcinoma glave i vrata te potaknuti  odlaske na preglede specijalistima koji se bave dijagnostikom te bolesti.

Akcija se održava četvrtu godinu i dio je svjetske akcije obilježavanja tjedna u kojemu se govori o toj zloćudnoj bolesti. Prošle godine na besplatni pregled, za koji nisu bili potrebni uputnica i naručivanje, odazvalo se 480 građana.

Specijalističke preglede glave i vrata trebali bi obaviti svi oni koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, na glavi ili vratu, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu. Procjenjuje se kako je broj slučajeva karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje, s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini. U Hrvatskoj od raka glave i vrata godišnje oboli oko 1.100 osoba. Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka.



Vijesti iz medija