Dan oralnog zdravlja: Beroš podsjetio na uspjeh "Zubne putovnice"

  • Slika /2023 slike/Zubna putovnica.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja ministar zdravstva Vili Beroš podržao je u kampanju "Budi ponosan na svoja usta" podsjetivši da se zahvaljujući nacionalnom programu "Zubna putovnica" KEP Indeks (karijes, ekstrakcija, plomba) u Hrvatskoj smanjio sa 4,1 na 2,1.

Beroš je u svom video obraćanju poručio da današnja kampanja slijedi iskorake na području prevencije, koja je jedna od važnih pravaca u reformi zdravstva. 

"Svakodnevno provodimo nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama tijekom kojeg smo ostvarili značajan uspjeh – smanjili smo KEP indeks, koji služi praćenju učestalosti karijesa kod djece i mladih", kazao je ministar.

Nakon provedbe programa "Zubne putovnice" KEP indeks je pao sa 4,1 na 2,1, dok je prosjek u Europskoj uniji 1,5.

"Brojke pokazuju da ima još prostora za napredak, ali smo na dobrom putu prema ostvarenju daljnjih postignuća u prevenciji pojave karijesa u Hrvatskoj".

"Zubna putovnica" se proširuje i na starije dobne skupine

"Zubna putovnica" se proširuje i na starije dobne skupine (iznad 65 godina) kao i osobe sa invaliditetom i branitelje, a u sljedećoj fazi je važno pravovremeno otkriti i poboljšati ishode liječenja oralnog karcinoma.

Oralno zdravlje je veliki izdatak za zdravstveni proračun, a prema projekcijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ulaganjem u preventivu ostvaruje se ušteda od 18 milijuna eura godišnje.

Beroš je podsjetio i na nedavno pokrenuti pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, kao i reviziju i uvođenje novih nacionalnih preventivnih programa, koji imaju jedan cilj – da svi građani imaju jednaku priliku biti zdraviji.

"Naša je misija unaprjeđenje zdravlja naših građana i pacijenata koji nam moraju biti u fokusu- zdravstveni sustav postoji radi pacijenata i oni su naša pokretačka snaga za daljnje reformske iskorake u zdravstvenom sustavu", kaže Beroš.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti